JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS: Maks 5 prosent

Arbeidsgiverne i kommuneoppgjøret (KS) opererer med en ramme på 5 prosent i oppgjøret som starter 7. april. Dermed vil lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor trolig bare øke.

I privat sektor har rammer på både 6 prosent og 5,5 prosent vært nevnt, mens statsbudsjettet har lansert 5 prosent for KS, noe det store flertall av kommunene har lagt til grunn. Forhandlingssjef Per Kristian Sundnes i KS hadde dermed ikke noe svar på hvordan tariffoppgjøret skulle kunne virke utjevnende under en presselunsj i Kommunenes Sentralforbund (KS) i dag.

Ikke mindre enn staten

På en KS-konferanse nylig hadde Telemarks-delegasjonen formulert spørsmålet om ramme på følgende måte: «ikke mer enn 5 prosent, ikke mindre enn staten». Noe annet svar hadde heller ikke Sundnes, annet enn at man måtte se hen til hvordan det øvrige oppgjøret gikk.

– Privat sektor har gått litt ifra de siste årene. Det er ikke heldig for oss at vi har lavest lønnsnivå og lavest lønnsutvikling. Også staten har hatt en bedre lønnsutvikling enn kommunene, sa Per Kristian Sundnes.

Problematisk

KS-direktør Olav Ulleren tegnet et dystert bilde av kommune-økonomien, til tross for at han egentlig ville være optimist.

– Regjeringen har sørget for større inntekter til kommunene, men kostnadsnivået er nå stort, sa Ulleren, som la til at kommunene er oppe i en rekrutteringskrise.

– Opplevelsen av rekrutteringsproblemene er størst på Vestlandet, mente KS-direktøren, og la til at problemene synes å vedvare.

Har sakket etter

På denne bakgrunn bør kommunene egentlig være konkurransedyktige på arbeidskraft, og dermed bidra til å jevne ut det relative lønnsnivået mellom privat og kommunal sektor. Men en fersk undersøkelse foretatt for FAD og KS bekrefter at kommunesektoren ikke matcher privat sektor, bortsett fra på ett område, de med lav utdannelse og kort ansiennitet.

– Det er ikke overraskende. Vi har gjennomført lavlønnsoppgjør i mange år nå, og er stolte av det, påsto Ulleren.

Lærerne

På presselunsjen kom det fram at lærerne har hatt en svekket lønnsutvikling, og at det lønnsløftet de fikk for en del år siden er så godt som tapt. Dette kombinert med Ullerens påpekning av at det har vært flere lavlønnsoppgjør, kan type på at KS ønsker å prioritere lærere og andre med betydelig kompetanse, uten at dette ble sagt rett ut. Dog påpekte Olav Ulleren at forventningen til oppgjøret er store, «spesielt i utdanningsgruppene».

KS har for øvrig ingen føringer i forhold til likelønn i dette oppgjøret.

Største område

KS-området er størst i offentlig sektor. KS forhandler for 429 kommuner, 18 fylkeskommuner og 450 bedrifter. Forhandlingsmotpartene er fire hovedsammenslutninger, nemlig LO, YS, Unio og Akademikerne, og antallet ansatte summerer seg til 375 000 personer. Lønnsmassen inkludert sosiale utgifter utgjør den nette sum av 145 milliarder kroner i løpet av et år, og 5 prosent av dette blir over 7 milliarder kroner. Den lokale potten utgjør gjerne 10 til 25 prosent av lønnstilleggene det enkelte år, ifølge KS.

Pensjon

Per Kristian Sundnes så noen betydelige pensjonsutfordringer i oppgjøret. Det gjaldt både tilpasninger til Folketrygden, som levealdersjustering og ny indeksering, men også AFP og særaldersgrenser. Egentlig ville han utsette spørsmålet til 2009, for å kunne se helheten.

– Hva pensjonsforliket på Stortinget er verdt for vi se om et par dager, sa han med klar henvisning til oppgjøret i privat sektor. Om det blir løsning eller brudd i kommuneoppgjøret får vi først svar på natt til 1. mai.

Annonse
Annonse