JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heis, heis, i sjakta der, hvorfor er det så få kvinnelige heismontører i landet her?

Norges eneste kvinnelige heismontørlærling tror heismontøryrket hadde passet for veldig mange flere kvinner. – Det er ikke så skummelt som man skal ha det til, sier Sofie Frafjord Berntsen.
LIKER JOBBEN: - Det er litt løft. Det blir litt trening på jobb. Du holder deg i form. Jeg liker å holde meg aktiv, sier Sofie Frafjord Berntsen.

LIKER JOBBEN: - Det er litt løft. Det blir litt trening på jobb. Du holder deg i form. Jeg liker å holde meg aktiv, sier Sofie Frafjord Berntsen.

Leif Martin Kirknes

Leif.kirknes@lomedia.no

Dagsavisen sperret opp øynene da de i desember fant en kvinne i heissjakta i Dagsavisens eget lokale. Det er sjelden vare, påpekte de, og løp bort til heisen med kamera og skriveblokk.

Hovedpersonen selv, Sofie Frafjord Berntsen, mener det egentlig er snodig at det er så få kvinnelige heismontører.

– Det er litt rart at det ikke er flere jenter innen heis. Jeg tror det hadde passet for veldig mange flere, sier hun til Nettverk.

Hun er for tiden landets eneste kvinnelige heismontør-lærling, og for øvrig en av fire kvinnelige montører i Kone, i en norsk heisbransje som bare har fem kvinnelige montører totalt.

Lyttet til farens tøffe tips

At hun endte innen heis selv, kom rimelig ut av det blå, forklarer hun.

– Jeg tror ikke jentene ser på det som en mulighet, det gjorde i alle fall ikke jeg, selv om jeg alltid har tenkt på hvordan ting fungerer og bygd Lego og sånne ting.

For hennes del ble det til at hun fikk testet ut elektro på ungdomsskolen. Det skjedde gjennom et prøveprosjekt der man kunne velge fag å prøve seg ut i. Andre alternativer var design/håndverk, drama og studiespesialisering.

Oppi det hele kom faren – han og resten av nærmeste familie er for øvrig økonomer av yrke – med et fiffig råd:

– Faren min ba meg prøve ut det jeg minst trodde jeg kom til å velge. Det var elektrofag. Og så viste det seg at det egentlig var ganske kult.

SKRUR: Da Nettverk er innom Hovinbekken 2 driver Sofie Frafjord Berntsen og skrur opp etasjefølere.

SKRUR: Da Nettverk er innom Hovinbekken 2 driver Sofie Frafjord Berntsen og skrur opp etasjefølere.

Leif Martin Kirknes

Ikke så skummelt

Hun fremhever at det for kvinner flest stiftes lite bekjentskap til tekniske fag tidligere i livet.

– Som gutt så blir du kanskje invitert til sånt av foreldre og besteforeldre. Det er ikke naturlig å spørre jenter på samme måte, og derfor får vi ikke prøvd det ut i like stor grad. Vi er heller ikke i nærheten av å prøve ut slike fag på skolen, det nærmeste er sløyd og tegning, sier Sofie.

Det var bortimot 15 jenter som gjennom ordningen prøvde ut tekniske fag som elektro og TIP sammen med Sofie. Men det resulterte til slutt altså bare i én kvinnelig lærling på heis av heislærlingkullet på 13. Totalt er antallet heislærlinger rundt 40.

– Jeg tror jenter blir litt skremt, at det er for tungt og mannsdominert og hele den regla der. Men det er ikke så skummelt som man skal ha det til, mener Sofie.

Eneste kvinne på «Hovinbekken 2»

Om hun skal sette fingeren på noe ved å være en av svært få kvinner i en mannsdominert heisverden, må det være de gangene eldre montører skryter av hennes ferdigheter i å lese skjemaer, men legger til at det ikke er så rart hun er god til det siden hun er kvinne.

– Jeg vet de mener det som kompliment, men jeg stusser jo litt på at det liksom er kjønnet mitt som tilsier at jeg kan lese skjemaer og ikke at jeg har gjort en innsats og er flink til det. Det er til gjengjeld det eneste jeg har å utsette på noe, sier Sofie.

Hun forteller at de få, kvinnelige heismontørene som er i landet har en ekstra god kontakt, spesielt blant de fire som jobber i Kone som ser hverandre ekstra ofte. Så ensomt synes hun ikke det er.

– Og så er det jo flere kvinner i byggbransjen generelt også, utenfor heissektoren?

– Ja. Riktignok ikke akkurat her på dette prosjektet, sier Sofie.

Hun er for tiden på oppdrag ved Hasle, byggeprosjektet Hovinbekken 2, og akkurat der er hun eneste kvinne.

– Jeg har til og med fått mitt eget kontor som skifterom i toppetasjen av brakkene. Der er det bare jeg som skifter.

Sofie skal bli her til påske. Deretter skal hun til andre nybygg-prosjekter, kanskje Årvolltoppen. Til sommeren blir det service, og teoretisk eksamen blir i juni. Praksis fra rundt oktober og november.

MANGE MENN: På prosjektet Hovinbekken 2 har Sofie Frafjord Berntsen et skitfrerom helt for seg selv i brakkebyggene. Ikke fordi hun er eneste kvinnelige heismontør på prosjektet, men fordi hun er eneste kvinne i det hele tatt på prosjektet.

MANGE MENN: På prosjektet Hovinbekken 2 har Sofie Frafjord Berntsen et skitfrerom helt for seg selv i brakkebyggene. Ikke fordi hun er eneste kvinnelige heismontør på prosjektet, men fordi hun er eneste kvinne i det hele tatt på prosjektet.

Leif Martin Kirknes

Du vil høre mer fra Sofie via HMF

Hun har definitivt funnet sin plass i livet og forbereder seg på at resten av yrkeslivet handler om heis. Sofie, som i fritiden blant annet er ivrig med trening, setter pris at jobben automatisk fører med seg trening i arbeidsdagen.

– Det blir litt trening på jobb. Du holder deg i form. Det er en av grunnene til at jeg valgte dette yrket. Jeg liker å holde meg aktiv og synes det er kjedelig å sitte stille.

Hun liker spesielt godt starten på montasjen, fordi mye av det som gjøres gjennom en arbeidsdag raskt kommer til syne. Hun synes også det er spennende med feilsøk og service, der alle heiser er forskjellige.

– Har du noen favorittheis?

– Jeg har nok ikke sett nok heis ennå til å plukke ut én spesiell, men det er spennende med de heisene som det er få av og som du ikke ser så ofte. Hydraulikk er mer spennende enn MonoSpacerne som du ser hele tiden. Men jeg er litt usikker på om det betyr at jeg liker dem bedre eller om det bare er fordi de er sjeldne.

Hun har også blitt aktiv i Heismontørenes Fagforening, der hun sitter i styret som lærlingrepresentant. Hun regner med å fortsette der, selv etter at lærlingperioden er over.

– Jeg er dårlig på å holde meg unna, sier Sofie.

UNDER OPPFØRING: Hovinbekken 2 er et av ekstremt mange byggeprosjekter i området Hasle / Løren / Ensjø for tiden. Heis må de selvfølgelig ha.

UNDER OPPFØRING: Hovinbekken 2 er et av ekstremt mange byggeprosjekter i området Hasle / Løren / Ensjø for tiden. Heis må de selvfølgelig ha.

Leif Martin Kirknes

– Det er litt rart at det ikke er flere jenter innen heis. Jeg tror det hadde passet for veldig mange flere

Sofie Frafjord Berntsen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse