JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange i mål i Spekter

Både Geomatikk, Norsk Telemuseum, Statnett og Umoe IKT har kommet i mål i de såkalte B-delsforhandlingene i Spekter. Men Relacom og Avinor går til mekling.

anette@lo-media.no

Etter at bistandsforhandlingene strandet tirsdag, er det klart at Relacom slår følge med Avinor til meklingsmannen. Noen meklingsdato er ennå ikke satt, men det er ventet at stat og kommune gjør seg ferdig med sitt oppgjør først. Dermed må de rundt 1500 EL & ITerne i Relacom vente til rundt månedsskiftet før de kan vente noen resultater. – Vi står langt fra hverandre, og i all hovedsak handler det om økonomi. Lønnsnivået i Relacom er lavt, og det vil vi prøve å rette opp. Men vi har på ingen måte vært urimelige i forhold til hva vi ser andre har oppnådd, sier forhandlingsleder Jan Olav Andersen i EL & IT Forbundet. Også for to år siden var Relacom i hardt vær. Da ble det streik på økonomispørsmålet. – Det kan fort bli realiteten også i år. Når det blir brudd er det alltid en fare for streik. Men vi går jo inn i meklingen for å forhandle frem en løsning, og så får vi se hvor langt vi kommer, sier Andersen.

Også økonomi i Avinor

Heller ikke i Avinor kom man noe videre med bistandsforhandlingene. Den støste gruppen her kommer fra Norsk tjenestemannslag, NTL, mens EL&IT har rundt 100 medlemmer. Begge de to forbundene brøt forhandlingene på grunn av den økonomiske rammen. I tillegg er det uenighet om kompensasjon for ubekvem arbeidstid og etterslepstillegg for ansatte i tårnene. Her er meklingsdato satt, og riksmeklingsmannen må få partene til å bli enige innen 15. mai om de skal unngå flyplasstreik.

Ekstra lavlønnstillegg

I Umoe IKT er det oppnådd enighet. Her er partene enige om å gi litt ekstra til de som tjener minst. Ansatte med ansiennitet lengre enn åtte år med en årslønn lavere enn 310.000 kroner, gis et tillegg på 25.000 kroner per år. Ansatte med åtte års ansiennitet eller mer og som har en årslønn mellom 310.000 og 319.999 kroner får et tillegg på 21.500 per år. Ansatte med årslønn mellom 320.000 og 399.999 gis et tillegg på 19.000 per år, mens ansatte med årslønn over 400.000 får et tillegg på 16.000 per år. De ansatte i Umoe har lenge måttet kjempe for sin ytelsesbaserte tjenestepensjonsordning. I år måtte de imidlertid bite i det sure eplet. Partene er enige om å gå over til en ny innskuddsbasert pensjonsordning fra 1. juni, men alle nåværende ansatte som ønsker det kan fortsette i den gamle ordningen.

Fryser pensjonsavtalen

Også i Stiftelsen Norsk Telemuseum har tjenestepensjonen vært under press. Her har partene nok en gang blitt enige om å fryse den ytelsesbaserte ordningen, ved at endringer ikke kan gjøres i tariffperioden uten at partene er enige om det. Når det gjelder økonomien, får alle medlemmer på museumet et generelt tillegg på 12.000 kroner per år. Et ekstra lavlønnstillegg på 5.850 kroner gis til ansatte med en årslønn lavere enn 301.000 kroner. I tillegg får informasjonssjefen et særtillegg på 10.000 kroner. Det settes også av en pott på 0,25 prosent av lønnsmassen til lokale forhandlinger i lønnsgruppen 1-4. For lønnsgruppen 5-6 settes det av en lokal pott på 0,5 prosent av lønnsmassen, mens det for lønnsgruppen 7-8 settes av en pott på 0,65 prosent av lønnsmassen. Ny årssats for unge arbeidere under 18 år er satt til 198.193 kroner.

Statnett

Også i Statnett ble det mest i lomma for de lavest lønte. Et generelt tillegg gis til alle ansatte på 15.000 kroner per år. Et særskilt tillegg på 3.500 kroner gis til alle medlemmer med en årslønn under 301.000 kroner, samt til medlemmer i stilling som fagarbeider. Et særskilt tillegg på 5.000 kroner gis til spesialarbeidere med grunnlønn under 330.000 kroner. I tillegg økes tillegg særtillegget for renholdere med fagbrev fra 1.000 kroner til 6.000 kroner. Det er også enighet om å avsette en pott på 600.000 kroner til individuelle tillegg, hvorav 70.000 kroner øremerkes ledningsmestere og stasjonsledere.

Enige i Geomatikk

Også i Geomatikk er det oppnådd enighet. Her følges protokollen for A-delsforhandlingene, som gir et generelt tillegg til alle ansatte på 3.900 kroner i året og et lavlønnstillegg på 5.850 kroner til alle ansatte med en årslønn lavere enn 301.000 kroner. I tillegg har man kommet frem til en egen protokoll om individuelle tillegg for ansatte i lønnsgruppene 1-6. For ansatte i lønnsgruppene 7-10 er det satt av 4,4 prosent av lønnsmassen til administrativ fordeling.

Venter med helseforetakene

B-delsforhandlingene i helsefortakene har ikke kommet ordentlig i gang. Her avventer man resultatet i kommuneoppgjøret før forhandlingene startes.

Annonse
Annonse