JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffoppgjøret ruller videre:

Frontfaget på skolebenken

Om noen dager blir det trolig brudd i frontfagforhandlingene. Men først ventet en felles time på skolebenken.
Økonomiprofessor Steinar Holden kan mye om norsk lønnsdannelse, og leverte så sent som 2013 en utredning om lønnsdannelsen. Mandag holdt han et miniseminar for Fellesforbundet og Norsk Industri i forbindelse med tariffoppgjøret.

Økonomiprofessor Steinar Holden kan mye om norsk lønnsdannelse, og leverte så sent som 2013 en utredning om lønnsdannelsen. Mandag holdt han et miniseminar for Fellesforbundet og Norsk Industri i forbindelse med tariffoppgjøret.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Økonomiprofessor Steinar Holden var mandag invitert til å holde et lite miniseminar for partene. Der fikk partene blant annet høre mye om viktigheten og ansvaret som ligger i frontfaget.

– Samlet sett så fungerer frontfaget godt, oppsummerte Holden for "elevene".

Lav lønnsvekst = større konkurranseevne

Lønnsveksten i fjor ble på rundt 2,5 prosent. Det er lavere enn normalt, forklarte Holden – og forklarte det med at partene så et behov for en bedret konkurranseevne.

Grovt sett gir lav lønnsvekst lav rente, som igjen gir lav kronekurs. Det igjen øker konkurranseevnen til norsk industri, da norske varer rett og slett blir billigere i utlandet.

Og hva er riktig konkurranseevne?

– Det er opp til partene å definere. Men en moderat lønnsvekst gir bedre konkurranseevne, forklarte Holden.

Behov for helhetlig perspektiv

Poenget med seminaret var å få en felles forståelse av situasjonen i norsk næringsliv.

– Vi har mange nye i årets forhandlingsdelegasjon, og det er viktig at alle får et innblikk i helheten. Se den større sammenhengen, ikke bare stykkvis og delt som det kan bli ute på arbeidsplassene. Det er viktig for legitimiteten til frontfaget også, sa en forventningsfull Jørn Eggum i Fellesforbundet før seminarstart.

Brudd i vente

Frontfaget har nå forhandlet siden tirsdag 8. mars. Hovedregelen er at frontfaget "alltid" må ha hjelp fra Riksmekleren før de kommer til enighet. Bruddet i forhandlingene har for vane å komme før påska setter inn. Med andre ord: Et gemyttlig økonomiseminar blir trolig byttet ut med forhandlingsbrudd om få dager.

I så fall venter Riksmekleren, klar til å hjelpe partene til enighet, med forventet innspurt den første helga i april.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse