JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Demokrati via lokalradio

Liten tue kan velte stort lass, er det noe som heter. I Bolivia vil flittige maur endre verden. Våpenet er informasjon, spredd via lokalradioen.

anette@lo-media.no

Bolivia har rundt ni millioner innbyggere, hvorav halvparten er urfolk. Likevel fikk disse først politisk slagskraft i 2005, da deres representant Evo Morales Aima ble valgt til president. Året etter ble den indianske befolkningen for første gang godt representert i den lovgivende forsamlingen og den nye folkelige regjeringen har lagt opp til et ambisiøst program. Ett av målene er å skape en multikulturell velferdsstat for alle landets 36 urfolksgrupper, men motkreftene er mange. I kampen både om politikken og stemmene, gjelder det også å vinne informasjonskrigen.

Viktig støtte

EL & IT Forbundet har vært engasjert i Bolivia i siden de på landsmøtet i 2006 gikk inn i et lengre samarbeid med Norsk Folkehjelp. Forbundet bevilger 200.000 kroner over fire år til nettverket ”NINA” som består av private organisasjoner som jobber med den indianske befolkningen på høylandet i La Paz-høylandet. NINA lager også radioprogrammer for å få frem informasjon og involvere befolkningen i den politiske utviklingen Bolivia er inne i. – Høyresiden er på fremmarsj og har de store mediene med seg. Men blant ur- og bondebefolkningen er radioen kanskje det viktigste mediet. Derfor er arbeidet NINA gjør så viktig, sier Per Ravnestad, Norsk Folkehjelps koordinator i Sør- og Mellom-Amerika.

Innbitt havmåne

Høyresiden består i all hovedsak av landets rike godseiere og hvite overklasse. De er lite fornøyde med nasjonaliseringen regjeringen har gått inn for, og har dannet en allianse de har kalt Media Luna (Halvmånen). I disse dager står kampen om en ny grunnlov som etter planen snart skal ut på folkeavstemning. Grunnloven, om den blir vedtatt, blir et viktig virkemiddel i den politiske prosessen landet er inne i. Men det gjelder å få urbefokningen til å forstå hva dette handler om, og få dem til å bruke stemmeretten sin. Håpet er at NINAs radioprogrammer kan være en balansert stemme midt i havet av informasjon fra de høyrestøttede avisene og fjernsynsstasjonene. Nettverket har laget radioprogram på aymaraspråk i tre år. I 2005 startet en med fem ukentlige sendinger i Radio San Gabriel, og i løpet av fjoråret at de produsert 218 radiosendinger gjennom åtte ulike radiostasjoner. I tillegg har de fått på plass en egen internettside. I disse dager planlegger de også sendinger på spansk. – Lokalradioen har større kredibilitet blant lokalbefolkningen enn for eksempel fjernsyn har. I tillegg lager NINA skikkelige og gode programmer, noe som skaper tillit. Enn så lenge er det ikke gjennomført noen lytterundersøkelser, så dette er noe vi må jobbe med fremover. Men vi mener programmene er med på å få urbefolkningen til å engasjere seg, og det er ekstremt viktig. Ikke minst i den situasjonen landet er i nå, sier Ravnestad.

Viktig i byene

Får man urbefolkningen til å gå til urnene og stemme for den nye grunnloven, er det stor sannsynlighet for at den vil gå gjennom. Men det gjelder å få alle med seg, også de som har flyttet inn til byene. – Resultatet i Santa Cruz vil bli avgjørende for hvilken slagkraft grunnloven vil få. Denne byen er en smeltedigel bestående av alle befolkningsgrupper. Desto viktigere er det å få frem balansert informasjon. Vi er inne i en spennende tid, og jeg synes det er flott at EL & IT Forbundet støtter dette prosjektet. Her kan man faktisk være med på store endringer i landet, sier Per Ravnestad.

Solidaritet i praksis

Og rapportene fra Bolivia skaper stolthet i EL & IT Forbundet. – Vi har drevet solidaritetsarbeid tidligere, men da mer tilfeldig. Jeg blir helt rørt når jeg hører om hvilken kam de fører og hvilke resultater de oppnår. Dette ligger i kjernen av hva fagbevegelsen er opptatt av, og det føles veldig riktig å være med på dette, sier hovedkasserer Terje Olsson som er politisk ansvarlig i EL & IT.

Annonse
Annonse