JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat krever 8000 kroner i generelt tillegg

LO Stat og staten står veldig langt unna hverandre i synet på hvor mye som skal gi som generelt tillegg sentralt. I natt går fristen for å bli enige ut.
LO Stats leder Tone Rønoldtangen (til venstre) og LO Stat-sekretær Randi Stensaker jobber nå døgnet rundt for en løsning i statsoppgjøret

LO Stats leder Tone Rønoldtangen (til venstre) og LO Stat-sekretær Randi Stensaker jobber nå døgnet rundt for en løsning i statsoppgjøret

Heidi Kvalø Engelund

morten.hansen@lomedia.no

Et drøyt halvt døgn før forhandlingsfristen i statsoppgjøret går ut, er de siste kravene overlevert. Nå har LO Stat tallfestet kravet på det generelle tillegget: 8 000 kroner til alle.

Det er et krav som er veldig langt unna det staten er villig til å gi.

I går overleverte staten sine krav, hvor de var villige å strekke seg til et generelt tillegg på 0,3 prosent på hovedlønnstabellen. For en årslønn på 500 000 kroner, blir det et tillegg på 1 500 kroner.

– Den avstanden har vært synlig siden vi utvekslet de første kravene. Nå har vi konkretisert hva det generelle tillegget må være på, sier Tone Rønoldtangen.

Den vanskeligste nøtten

Dette er en av de aller vanskeligste nøttene å knekke i dette oppgjøret:

Hvor mye av rammen på 2,4 prosent, som alle partene er enige om, skal fordeles i de sentrale forhandlingene, og hvor mye skal de lokale sjefene få lov å fordele ut?

LO Stat vil at brorparten skal ut som generelle tillegg, mens staten vil at de lokale lederne skal ta seg av fordeling av lønnstilleggene.

Mest mulig sentralt

LO Stat har også lagt fram krav om at det settes av midler til sentrale tiltak.

– I tillegg til å sikre alle en lønnsutvikling, ser vi at det er enkelte grupper som har sakket etter over mange år. Dette gjelder grupper både blant de med lav utdannelse og lønn, og de med høyere utdannelse. Vi ser at det er viktig og også ivareta disse. Det har staten så langt sagt nei til, sier Rønoldtangen.

• (27.04) LO Stat krever størst mulig sentrale tillegg for å sikre likelønn

• (26.04) Staten åpner for å gi litt lønnstillegg sentralt

En av utfordringene partene skal prøve å løse i løpet av ettermiddagen og kvelden, er hvor mye skal forhandles lokalt. Her er det stor avstand mellom partene.

– Selv om vi vil ha mest mulig sentralt, ser vi at de andre krever lokale tillegg. Vi er villige til å være med og diskutere det, sier Rønoldtangen.

Risikerer enorme tillegg til få

Det LO Stat imidlertid ikke vil være med på, er statens siste krav om å fjerne «taket» på lønnsspenn og - rammer.

I dag er ansatte i staten plassert i lønnskoder, som fastsetter en minimums- og maksismumslønn. LO stat vil ikke være med på at det ikke skal være et øvre lønnstrinn som fastsetter en maksimumslønn.

– Vi ser at noe må gjøres, og har foreslått å legge på ti lønnstrinn på hver lønnsramme. Det er mye, og gir et godt spillerom. Ved å fjerne «taket», risikerer vi at lokale ledere kan gi enkeltpersoner enorme lønnstillegg. Da mister vi kontrollen med lønnsdannelsen, og det kan vi ikke være med på, sier Rønoldtangen.

Om partene skal bli enige uten hjelp av riksmekleren, har de dårlig tid. Fristen for forhandlingene i statsoppgjør går ut ved midnatt i kveld, 30. april.

Blir det brudd, går oppgjøret til mekling i siste halvdel av mai.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse