JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny høring om hjemfall

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget utsatte i går saken om hjemfall av private kraftverk til staten. Tirsdag blir det nok en høring om saken.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Dette er svært gledelig, sier en fornøyd Leif Sande i fagforbundet Industri Energi til forbundets nettsted .

– Nå må en samlet komité vise at de har vilje og tæl til å meisle ut en politikk som gagner norsk industri. La industrien beholde de knappe syv prosentene av vannkrafta de i dag rår over frem til 2065, er hans appell til stortingspolitikerne før den ekstra høringen om saken tirsdag 2. september.

Billig kraft

Sande har engasjert seg heftig for at industrien må få beholde kraftverkene de eier i dag for å sikre aluminiumsindustrien tilgang på billig kraft. Han har gjentatte ganger hevdet at 600 arbeidsplasser ved Hydros aluimiumsverk på Karmøy står i fare hvis ikke Hydro får beholde kraftverkene sine. Han har også hudflettet den rødgrønne regjeringen for at den ikke vil komme opposisjonen i møte og utsette alle hjemfallene til 2065.

– Det er ikke rart Ap snart beveger seg under 20 prosent, mens Frp beveger seg mot 40, når vi ser hva de gjør med industrien, sa Sande til avisa Nationen senest i forrige uke.

Kynisk Hydro-spill

EL & IT Forbundets leder, Hans Felix, sier til FriFagbevegelse.no at han tar utsettelsen til etterretning, men at han ikke regner med at tirsdagens høring vil endre utfallet av saken.

Trusselen om at 600 arbeidsplasser på Karmøy står i fare, kaller han «et kynisk spill» fra Hydros side for å få beholde kraftverkene på private hender.

– Det er uansvarlig av dem å si at de vil legge ned disse arbeidsplassene hvis de ikke får beholde kraftverkene sine. Den konsolideringmodellen som ligger innbakt i den nye hjemfallsordningen vil sikre Hydro tilgang til kraft også i årene framover, og selskapet har i høyeste grad muskler til å forhandle fram gunstige priser, mener Felix.

For ham er det viktigste å få vedtatt en ny hjemfallsordning som sikrer offentlig eierskap til vannkraftressursene og som er i tråd med EØS-regelverket. Så sent som i går vedtok EL & ITs forbundsstyre en uttalelse der de sterkt advarer mot å endre regjeringens opplegg for den nye hjemfallsordningen.

Innenfor eller utenfor EØS-reglene

Spørsmålet som vil bli diskutert på tirsdagens høring er om opposisjonens forslag vil være i strid med EØS-reglene eller ikke.

Leif Sande i Industri Energi er ikke i tvil om at opposisjonen har sitt på det tørre. Han viser blant annet til en utredning professor Olav Kolstad, som er ekspert på europarett, har lagd for forbundet. Den konkluderer med at utsatt hjemfall ikke vil være i strid med EØs-avtalens regler.

Kolstad-utredningen er imidlertid langt fra egnet til å overbevise Hans Felix:

– Jeg har en bestemt oppfatning av at å utsette hjemfallet til 2065 ikke vil bli akseptert av ESA, sier han.

– Kopler man i tillegg på klausulen om at det forutsettes at kraften brukes til industriproduksjon lokalt, slik opposisjonens forslag gjør, er jeg helt sikker på at ESA ikke vil akspetere det.

Felix viser til et møte EL & IT Forbundet hadde med ESA 8.juli i år.

– På direkte spørsmål om det var mulig å videreføre de private konsesjonene med den forutsetning av at kraften kun skal brukes industrielt, var svaret kontant NEI. Både de offentlige og private eierne må stilles likt ved å kunne tilby kraften i det åpne markedet, hevder EL & IT-lederen.

Mindre utsettelse

Etter planen skulle stortingets energi- og miljøkomité avgitt sin innstilling om hjemfallssaken i går. Nå blir det i stedet ny høring om saken tirsdag 2. september. Ei uke senere, 9. setpember skal komiteen avgi sin innstilling. Dermed kan saken behandles som planlagt i Odelstinget og Langtinget 22. og 29. september.

Om lag 7 % av norsk kraftproduksjon skjer i dag i privateide kraftverk.

Kraftverkene hjemfaller til staten mellom 2021 og 2065.

På Stortinget er det et bredt flertall for å videreføre hjemfallsordningen for å sikre offentlig eierskap til vannkraftressursene.

Regjeringspartiene vil at hjemfall skal skje etter vhert som konsesjonsperiodene utløper.

Deler av opposisjonen, med Frp i spissen, vil at de private eierne skal få beholde kraftverkene sine til 2065 – forutsatt at de bruker kraften til industriproduksjon.

Annonse

Flere saker

Annonse

Kraftverkene hjemfaller til staten mellom 2021 og 2065.

På Stortinget er det et bredt flertall for å videreføre hjemfallsordningen for å sikre offentlig eierskap til vannkraftressursene.

Regjeringspartiene vil at hjemfall skal skje etter vhert som konsesjonsperiodene utløper.

Deler av opposisjonen, med Frp i spissen, vil at de private eierne skal få beholde kraftverkene sine til 2065 – forutsatt at de bruker kraften til industriproduksjon.