JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil lette allmenngjøringen

I sin nye handlingsplan mot sosial dumping foreslår regjeringen en forbedret allmenngjøringslov og vil utrede solidaransvar. - Bra, sier Jan Olav Andersen i EL & IT, og håper dette kan skje raskt og effektivt.

anette@lo-media.no

Regjeringen legger i dag fram sin handlingsplan 2 mot sosial dumping. Flere av tiltakene er rettet mot sektorer med få fagorganiserte og mye svart arbeid, blant annet ved å innføre regionale verneombud innen hotell- og restaurantnæringen. Det synes EL & IT er bra. - Det påvirker ikke oss direkte, men vi er selvfølgelig glade på vegne av våre kolleger i Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet. Vi har selv gode erfaringer med regionale verneombud, sier Jan Olav Andersen, leder av forhandlingdavdelingen i EL & IT Forbundet.

Forbedret allmenngjøring

Et tiltak som derimot vil ha mye å si for EL & IT er styrkingen av allmenngjøringsinstituttet. Tariffnemnda vedtok i går allmenngjøring av tariffavtaler på en rekke områder, og regjeringa ser allmenngjøring som ett av de viktigste verktøyene mot sosial dumping. Men regjeringen synes, i likhet med LO, at det tar for lang tid. Det tok over ett år fra LO krevde allmenngjøring av verkstedoverenskomsten ved verftene. EL & ITs krav om å allmenngjøre landsoverenskomsten i hele landet er ennå ikke avgjort, selv om det i går ble bestemt at en forskrift skal sendes på høring. Derfor foreslår regjeringen å utrede allmenngjøringsloven i den hensikt å senke kravene til dokumentasjon, og samtidig forenkele regler for saksbehandling. - Dette hilser vi selvfølgelig velkommen. Vår erfaring viser at det er helt nødvendig å gjøre noe med allmenngjøringsloven. Det er altfor tungvindt, og altfor vanskelig slik det er nå, sier Andersen til Nettverk.

Utreder solidaransvar

LO har ønsket seg innføring av solidaransvar i den nye handlingsplanen. Ønsket er at ikke bare arbeidsgiver skal ha et ansvar for å betale ut lønn til ansatte, men at også oppdragsgiver skal stå ansvarlig. Dette er viktig i de situasjonene der useriøse selskaper går konkurs og ansatte ikke får det de har krav på. Regjeringen ønsker ikke å gå så langt nå, men vil utrede en modell for solidaransvar etter allmenngjøringsloven. I handlingsplanen skriver de at «i tillegg til å sikre faktisk lønnsutbetaling, er siktemålet for et solidaransvar å gi oppdragsgivere sterkere motivasjon til å velge seriøse underleverandører. I utredningen vil regjeringa særlig se til ordningene i Tyskland og Nederland - Vi hadde ønsket at man nå gikk for en igangsetting av solidaransvar, men en utredning er det nestbeste og sånn sett et skritt på veien. Men når man først er på utredningsstadiet, er jeg forbauset over at man binder seg opp mot allmenngjøringsloven. Det må jo betyr at solidaransvaret kun skal gjelde for allmenngjorte bedrifter. Jeg synes en slik utredning burde gjøres uavhengig av allmenngjøringsloven, slik at vi fikk alle sidene av solidaransvaret på bordet, sier Jan Olav Andersen. I tillegg håper han at utredningsarbeidet ikke vil ta for lang tid, både når det gjelder ny allmenngjøringslov og solidaransvar. - Det haster å få bedre berktøy mot sosial dumping. Derfor håper vi at dette ikke vil bli en lang ørkenvandring, sier han.

Styrker Arbeidstilsynet

I dagens statsbudsjett kommer det i tillegg frem at regjeringen gir ti millioner kroner mer til Arbeidstilsynet. I handlingsplanen sier en i tillegg at tilsynet skal informere mer, og også veilede bedriftene. Det er en satsning som ønskes velkommen i EL & IT. - Dette synes vi er veldig bra. Arbeidstilsynet gjør en viktig jobb, og bør styrkes, sier Jan Olav Andersen.

Annonse

Flere saker

Annonse