JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal forhandle om likebehandling

Fagbevegelsen og arbeidsgiverne skal innen nyttår forsøke å forhandle seg fram til felles synspunkter på hvordan man skal sikre likebehandling av arbeidstakere i EU/EØS-området.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det ble resultatet av onsdagens møte mellom fagbevegelsen, arbeidsgiverne og EU-kommisjonen i Brussel.

Bakgrunnen for den aktiviteten som nå utfolder seg er en serie dommer i EF-domstolen som mange mener har svekket mulighetene for å unngå sosial dumping i forbindelse med arbeidsvandring i EU/EØS-området. Sysselsettingskomiteen i EU-parlamentet oppfordret tidligere i høst EU-kommisjonen til å revidere EUs utstasjoneringsdirektiv og å utarbeide en sosial protokoll for å sikre at konfliktretten ikke blir underordnet den frie flyten av arbeidskraft.

Krever likebehandling

Disse kravene ble gjentatt på onsdagens møte av lederen for Den europeiske faglige samorgansiasjonen (EFS), svenske Wanja Lundby-Wedin.

– Om en tsjekker reiser til Sverige for å jobbe, får han eller hun svensk lønn. Men om han eller hun sendes til Sverige av et tsjekkisk firma for å gjøre den samme jobben, kan vi, ifølge domstolen, ikke kreve svensk lønn. Det er ikke rettferdig. Vi må få til likebehandling, sa Lundby-Wedin.

Skeptisk til sosial protokoll

EU-kommissæren for arbeidsmarkedet, tsjekkiske Vladimir Spidla, svarte at spørsmålet om en sosial protokoll er vanskelig, men forsikret at kommisjonen er beredt til å bekjempe sosial dumping.

– Vi skal se hvordan vi kan oppnå likebehandling. Vi skal lytte til partene i arbeidslivet, sa Spidla.

Lederen for den europeiske arbeidsgiverorganisasjonen, Business Europe, erklærte seg villig til å diskutere med fagbevegelsen hvordan man kan oppnå likebehandling – fortrinnsvis uten å endre utstasjoneringsdirektivet.

Håper på felles krav

Wanja Lundby-Wedin sa seg tilfreds med at man nå får i gang en dialog om håpet den vil føre fram til felles krav som kan få EU-kommisjonen til å handle.

– Men vi får se i desember om samtalen beveger seg i riktig retning, la hun til.

Annonse
Annonse