JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klager regjeringen inn for ESA

LO i Stavanger tviler på om regjeringen har mulighet til å gi de garantier de har gitt LO i forbindelse med implementeringen av tjenestedirektivet. Nå ber de ESA vurdere saken.

anette@lo-media.no

I fjor høst kunngjorde statsminister Jens Stoltenberg at Arbeiderpartiet vil bruker sitt flertall i regjeringen til å trumfe gjennom norsk godkjenning av tjenestedirektivet. Den gangen ble det forsikret om at LOs fire krav om at direktivet ikke må hindre kampen mot sosial dumping, var innfridd.

Men til tross for disse garantiene, har store deler av fagbevegelsen protestert mot regjeringens avgjørelse. Nå går LO i Stavanger og omegn enda et skritt videre. Ved hjelp av Kjell M. Brygfjeld i ProJure Advokatfirma, sendte de i går en klage til ESA, EFTAs overvåkningsorgan. Der stiller de spørsmål ved om regjeringen har mulighet til å gi de garantiene LO har bedt om.

Fremtidig praktisering

– Det er vanskelig å forstå regjeringen på annen måte enn at man innestår for, eller garanterer, den oppfatning som kommer til uttrykk i LOs høringsuttalelse. Men det er vanskelig å se at EØS-avtalens system gir nasjonale myndigheter kompetanse til å gi slike garantier om fremtidig praktisering av EU-generert regelverk. Avtalen bygger på at det innenfor EØS-området skal være rettsenhet og lik praktisering av regelverk som skal fremme utviklingen av det indre marked, skriver advokat Brygfjeld i klagen.

Han mener det er det vanskelig å forstå at norske nasjonale myndigheter skal kunne binde overvåkningsorganene og domstolene i EU i deres utøvelse av kontrollerende og dømmende virksomhet.

Stiller spørsmål

Rolf Bersås, leder av LO i Stavanger og også distriksleder i EL & IT, har flere ganger tatt til orde for at regjeringens garantier ikke er verdt papiret det er skrevet på. Selv var han blant dem som mente EL & IT Forbundet burde gå til politisk streik mot regjeringens beslutning, men ble stemt ned da saken ble behandlet i landsstyret i desember.

– Dette gjør LO i Stavanger og omegn på eget initiativ. Kanskje synes vi LO sentralt har vært litt passive i denne saken, og vil kjøre saken selv. Det er bedre å sitte med hånden på rattet enn i passasjersetet, sier Bersås.

– Men hva ønsker dere å oppnå med dette? – Vi vil jo få avklart om LOs krav er ivaretatt. Viser det seg at regjeringen ikke kan gi slike garantier, må det få konsekvenser – både for hva LO mener og for regjeringens vedtak, sier Bersås.

– Så dette er et forsøk på omkamp? – Nei, for denne saken er jo ikke avgjort enda. Regjeringen har tidligere gitt oss garantier, for eksempel i hjemfallsaken, som viste seg ikke å holde. Da måtte vi kjøre saken på nytt, og det kan vi vel gjøre denne gangen også, mener Rolf Bersås.

Annonse
Annonse