JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter infoplikt i asylmottak

Å fjerne taushetsplikten for ansatte i asylmottak og i stedet pålegge dem informasjonsplikt er en svært dårlig idé, mener Norsk forening for asylmottaksarbeidere.

– Med dette forslaget ødelegger de vilkårene våre for å gjøre en god jobb, samtidig som de ikke oppnår noen ting, sier Helle Godnes, styremedlem i Norsk forening for asylmottaksarbeidere i Fagforbundet.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil at ansatte i asylmottak skal ha plikt til å gi videre informasjon som kan brukes i behandlingen av asylsaker. Forslaget er nå ute på høring, og fra flere hold er det blitt møtt med kraftig kritikk.

Norsk Folkehjelp mener at en informasjonsplikt vil være så ødeleggende at de vil motsette seg den.

– Makt ødelegger

Også Norsk forening for asylmottaksarbeidere mener at en lovendring vil gjøre forholdene i asylmottakene verre for både ansatte og beboere.

– Det gir de ansatte en makt over beboerne som kan ødelegge samarbeidet vi er avhengig av, sier Godnes.

Hun tror myndighetene overvurderer opplysningene de ansatte sitter på.

– Hvis asylsøkere har falsk identitet, vil de uansett ikke fortelle det til oss, og når det gjelder nasjonalitet, blir det mye synsing. Vi forstår egentlig ikke hva som er ment med forslaget. De tror vi får mye mer informasjon enn hva vi gjør, sier Godnes, som selv arbeider på Skedsmo mottak på Lillestrøm.

Skulle informasjonsplikten bli vedtatt, frykter hun at asylsøkerne blir så mistenksomme at de slutter å snakke med de ansatte om det meste, samt at noen velger å flytte fra asylmottak fordi de føler seg overvåket.

Mister kontroll

– Det å bo i asylmottak er frivillig. Med informasjonsplikt for de ansatte risikerer vi at folk ikke vil bo et sted de føler seg overvåket 24 timer i døgnet. Flytter de ut, forsvinner i hvert fall all kontroll, sier Helle Godnes.

Både Norsk forening for asylmottaksarbeidere og Norsk Folkehjelp ønsker i stedet en innstramming av taushetsplikten, slik at den ikke bare gjelder for kommunalt ansatte, men også i privatdrevne mottak.

Hvis regjeringens forslag blir vedtatt, vil Godnes anbefale de ansatte å være forsiktig med hva de sier til myndighetene.

– Det er lov å si at man ikke har kompetanse til å svare på spørsmålene. Ofte kan ting tolkes veldig forskjellig, sier Godnes.

Annonse
Annonse