JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO angriper allmenngjøring

Når Tariffnemndas medlemmer møtes om kort tid, vil NHO gå imot videre allmenngjøring av norsk lønn ved verftene, ved syv petrokjemiske anlegg og for elektrikerne på byggeplasser i Osloregionen.

2. juli sendte Tariffnemnda utkast til fem nye allmenngjøringsforskrifter om norske lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske arbeidere på høring. Fristen gikk ut på fredag. Ikke uventet argumenterer Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sterkt imot en videreføring av allmenngjøringen som er ment å være en beskyttelse mot sosial dumping.

Ikke grunnlag for allmenngjøring?

I sin høringsuttalelse fremhever Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) at den vil gå imot fortsatt allmenngjøring av disse overenskomstene - enten fordi «det ikke er grunnlag for en videreføring eller det ikke foreligger dokumentasjon på sosial dumping», mener arbeidsgiverorganisasjonen:

– NHO finner ikke grunnlag for videreføring av allmenngjøring for skips- og verftsindustrien.

– Forskriften for [de syv petrokjemiske] landanleggene kan ikke videreføres. Det foreligger ingen dokumentasjon på uryddige forhold. En forlengelse vil innebære en fast ordning og være i strid med allmenngjøringsloven, mener arbeidsgiverorganisasjonen.

– Det er ikke dokumentert behov for fortsatt allmenngjøring for byggeplasser i Osloregionen (Elektrofagsoverenskomsten). NHOs begrunnelse: «Tariffnemnda har tidligere avvist allmenngjøring av denne overenskomsten for hele landet grunnet manglende dokumentasjon.» Og skriver videre: «NHO kjenner seg ikke igjen i en løs påstand om at det skal være uryddige forhold for arbeidskraft som faller inn under Elektrofagoverenskomsten.»

Ikke nok med det. I tillegg mener NHO igjen at altfor mange tariffbestemmelser er blitt allmenngjort for byggeplasser i Norge. Med andre ord: arbeidsgiverne ønsker å «strippe» dagens forskrift, og det betraktelig.

BNL motsetter seg ikke

Byggenæringens Landsforening (BNL) slutter seg riktignok til NHOs høringsuttalelse om allmenngjøring, men gjør det samtidig klart at den «ikke vil motsette en forlengelse av allmenngjøringsforskriften for tariffperioden 2010 til våren 2012 dersom LO/Fellesforbundet reiser krav om det». BNLs representskap vedtok dette allerede i starten av mai i år.

«Begjæringen fra LO er... i samsvar med representantskapets vedtak, og BNL har ikke ytterligere kommentarer til saken», skriver adm. direktør Ketil Lyng i et brev til Næringslivets Hovedorganisasjon 18. august.

Bør begrenses til minstelønn

I brevet til NHO, og i sitt eget høringssvar, skriver Lyng også at BNL ikke har endret sitt prinsipielle syn, nemlig at «allmenngjøring bør begrenses til overenskomstens minstelønnssatser. BNL påpekte i sitt svar til ved fortsatt allmenngjøring i 2008 at det ikke er behov for å ta bestemmelser inn i forskriften som allerede er regulert i arbeidsmiljøloven», heter det.

«Vi kan ikke se at det i tariffperioden 2008-2010, og i inneværende tariffperiode (fram til våren 2012), er endringer i arbeidsmarkedet som tilsier at Tariffnemnda ikke kan vurdere å forenkle gjeldende forskrift i samsvar med dette syn", skriver landsforeningen videre.

Viser til rettssak 1...

NHO viser i høringssvaret også til rettssaken som et litauisk byggefirma har anlagt mot Arbeidstilsynet. Tilsynet hadde gitt det litauisk registrerte byggefirmaet Norwegian Service Team Baltija UAB bot fordi det ikke betalte arbeiderne lovfestet minstelønn etter allmenngjøringsforskriften. Selskapet gikk til sak, men tapte på alle punkter.

Saken er anket, men ankesaken er blitt stilt i bero - i påvente av verftenes ankesak (se avsnitt «... og rettssak 2»).

NHOs kronargument mot videreføring av forskriftene er at allmenngjøring ikke skal være permanent. Fornyelsesvedtak vil nettopp måtte oppfattes som det - at allmenngjøring er blitt en varig ordning i Norge, mener arbeidsgiverne.

Det eneste av Tariffnemndas tidligere vedtak som går fri for NHOs motstand, er den for jordbruks- og gartnerinæringene: «Det er her sentralt at forskriften virker for første gang denne sesongen, og således ikke har kunnet ha noen "disiplinerende" effekt.»

... og rettssak 2

Dermed fortsetter landets arbeidsgiverside sitt «korstog» mot allmenngjøring av norske lønns- og arbeidsvilkår for utenlandske arbeidere. På to «fronter» - i Tariffnemnda og i rettssalen, mot Staten og Tariffnemndas vedtak.

Ni norske verft, godt hjulpet av både Norsk Industri og NHO, tapte som kjent rettssaken de anla mot Tariffnemnda i slutten av januar i år. Noen uker etterpå anket arbeidsgiverne Oslo tingretts avgjørelse og varslet at de vil begjære at deler av allmenngjøringsvedtaket legges fram for EFTA-domstolen i Luxemburg.

Regjeringsadvokaten har i sitt anketilsvar avvist verftenes anmodning om å legge vedtaket om allmenngjøring fram for EFTA-domstolen.

Ny dommer - og ny domstol?

Saken er foreløpig berammet hos Borgarting lagmannsrett til slutten av april neste år. Verftene, Norsk Industri og NHO har imidlertid anmodet om at ankesaken overføres til en annen lagmannsrett, fordi tre av dagens lagdommere rent formelt er saksøkt som tidligere eller nåværende medlemmer av Tariffnemnda.

Slik Magasinet for fagorganisertes nettavis erfarer, er forberedende dommer i lagmannsretten blitt byttet ut etter at han selv hadde tatt opp spørsmålet om hans egen habilitet. Saksøkerne mente at lagdommeren var inhabil, og lagmannsretten kom fram til samme konklusjon.

Kjennelsen kan du lese her.

Annonse
Annonse