JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med vind som tema

Er det industrielle muligheter ved å satse på utbygging av offshore vind? Ja, mente deltakerne på EL & ITs olje- og anleggskonferanse.

csd@lomedia.no

EL & ITs årlige olje- og anleggskonferanse gjennomføres i disse dager i Bergen. Offshore vind var hovedtema på konferansens andre dag, med innledere som har solid kunnskap om dette feltet. I dag er satsingen på offshore vind solid i både Storbritannia og Tyskland. Statoil og Statkraft samarbeider med britiske energiselskap i byggingen av flere vindmølleparkene som nå reises langs den britiske kysten. Det er den norske kompetansen fra offshoreanleggene i olje- og gassindustrien som kommer til nytte i denne utbyggingen. Satsingen er med på å bringe Storbritannia fra å være en kraftnasjon primært basert på kull- og kjernekraft, til å ta steget inn i en grønnere fornybar energifremtid.

- Ved siden av åpner det for solid sysselsetting. Målet er 70.000 nye arbeidsplasser i Storbritannia knyttet opp til denne satsingen, sier Haakon Alfstad, Senior Vice President i Wind Power i Statkraft AS.

Bra for industrien

Også i Norge kan en satsing på offshore vindkraft åpne for nye industrielle muligheter. Selv om Olje- og gassproduksjonen ennå har noen ti år igjen før den fases ut, mente flere av deltakerne i salen at politikerne må vise større vilje til å satse penger på offshore vind nå.

- Politikerne må tørre å satse kapital på muligheter, istedenfor å la pengene stå på bok. Det kreves midler til å satse og til å få utdanna fagfolk. Jeg ønsker og håper at vi får se mer vilje fra politikerne på det området. Vi kan ikke bare tenke på vår egen generasjon. Vi må tenke på fremtiden også, sier Ståle K. Johansen, Klubbleder i Verkstedklubben i Aker Verdal (Aker Solution), som produserer og leverer av understell til offshore vindmøller til en av de største tyske aktørene på markedet, RWE Innogy.

- Den kompetansen norsk industri sitter inne med etter flere tiår med bygging, drifting og vedlikehold av oljeplattformer, bør brukes til å utvikle offshore vind og bygge opp en ny industri rundt dette, sier han.

Spennende

Forbundssekretær i EL & IT Forbundet Trond Løvstakken mener å vie en så stor del av denne konferansen til dette temaet er svært viktig.

- Det er et veldig spennende tema som vi ønsker å sette mer fokus på og lære mer om. Offshore vind kan bli viktige arbeidsplasser for flere av våre medlemmer i fremtiden, sier Løvstakken. Det var gjennomgående positive tilbakemeldinger til utviklingen av offshore vind under konferansen også. De aller fleste ønsker å se en mer offensiv satsing fra politikerne.

- Mitt inntrykk er dessverre at det er en del politikere som er skeptiske, og som lener seg alt for tungt på olje og gass fremdeles, istedenfor å ta en risiko å gå videre. Vi er kanskje litt tidlig ute med å ha dette som tema, men hvis suksessen rundt Hywind fortsetter så tror jeg det kun er et spørsmål om tid før markedet åpner for flere større offshore vindparker. Da ønsker vi i forbundet å være så godt forberedt og oppdatert som mulig at vi også kan være med å påvirke utviklingen og sørge for de potensielle medlemmene som vi vil komme til å få i denne sektoren, sier Løvstakken.

Monsterdebatt

I debatten i etterkant av innleggene var det ikke bare offshore vind som delegatene ville diskutere. Med at statssekretær i Olje- og energidepartementet Per Rune Henriksen (Arbeiderpartiet) var en av innleggerne, benyttet også flere av deltakerne å stille han spørsmål rundt dette med infrastruktur, nettutbygging, og ikke minst rundt den betente og turbulente saken om de planlagte luftmastene i Hardanger. Fra flere av deltakerne fra Hordaland måtte statssekretæren tåle kritikk i regjeringens håndtering av saken. For statssekretæren ble det fastholdt at regjeringen tar motstanden og kritikken på alvor. Det er satt ned fire utvalg som skal se på løsningene igjen, men Henriksen mener at protestene kom for sent.

- Protestene skulle ha kommet allerede da Statnett la søknaden på bordet. Det kommer ikke til å bli en ny runde nå, siden det vil ta alt for lang tid, og det er forsyningsnettet her på Vestlandet og i Bergens-området alt for sårbart til, fastslår Henriksen.

Annonse
Annonse