JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk møte på Svalbard

Da LOs lokalorganisasjon ble stiftet 26. oktober, var det starten på en ny hverdag for fagorganiserte på Svalbard.

- Håpet er at vi nå skal få et mer samlet miljø for de fagorganiserte på Svalbard. At medlemmene våre skal få mer innflytelse, både på arbeidsplassen sin og i lokalsamfunnet, sier Ottar Svensen, nyvalgt styremedlem i LO-Svalbard.

Svensen er organisert gjennom Handel og Kontor, og jobber som kontorsjef på Longyearbyen sykehus.

I mange år har Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) hatt monopol på å organisere arbeidstakere i Longyearbyen. Nå har åtte fagforeninger gått sammen om å danne et lokallag for LO. Stiftelsesmøtet og det første ordinære årsmøtet ble holdt denne uka.

- NAFs tariffavtaler er best tilpasset ansatte i gruvene. Nå var det på tide at alle som jobber i Longyearbyen får organisere seg i en fagforening som kjenner dem og deres yrke, sier Monica Moum, rådgiver i LO. Hun var til stede i Longyearbyen under stiftelsesmøtet.

Endret samfunn

I Longyearbyen bor det i dag like i underkant av 2100 mennesker. Mye har forandret seg i samfunnet over de siste tiårene, fra en «company town» heleid og drevet av Store Norske Spitsbergen Kullkompani, til et moderne familiesamfunn. Før 1990 var stordelen av innbyggerne i byen sysselsatt i eller i tilknytning til kullgruvene rundt Longyearbyen.

Opprettelsen av Universitetssenteret på Svalbard og en økning i antall turister endret byens sammensetning. I dag jobber rundt en tredjedel av Longyearbyens befolkning i Store Norske, mens andre store arbeidsgivere er Longyearbyen lokalstyre, UNIS og reiselivet.

- Jeg er imponert over engasjementet blant de fagorganiserte i Longyearbyen. Det var stor vilje til å ta i et tak for å få LO på beina, og det er gledelig å se, sier Moum.

I tillegg til å overvære stiftelsesmøtet, hadde hun med seg 50.000 kroner i oppstartstøtte fra LO, og lover videre støtte til den nyoppstartede lokalorganisasjonen.

Som i resten av landet

Det var i 2008 at LOs organisasjonskomite gikk inn for at organisasjons- og avtalegrensene mellom forbundene gjøres gjeldende på Svalbard som i resten av Norge. NAF tok selv initiativet til endringen.

Moum mener opprettelsen av LO-Svalbard er en milepæl for LO. I februar i år ble det dannet et interimsstyre som har forberedt stiftelsen av lokallaget.

- Interimsstyret har blant annet kommet fram til retningslinjer for hvordan styret skal settes sammen, og vi ble enige om at det mest demokratiske var at alle fagforeningene fikk en representant i styret, sier Ottar Svensen, som ledet interimsstyret.

I tillegg la de fram forslag om kontingentstørrelse og representasjon på årsmøtene for stiftelsesmøtet.

Viktige saker

- Viktige saker for oss framover nå blir blant annet å gjøre Longyearbyen lokalstyre klar over at det nå er LO-Svalbard som er høringsinstans, sier Svensen.

De skal også se på strategier for lokallaget. Odd Egil Hofstad ble valgt til leder, men var ikke til stede på Svalbard under stiftelsesmøtet. Han representerer NAF, som er den største fagforeningen på øygruppen.

De åtte fagforeningene som er med på å stifte LO på Svalbard er:

– Handel og Kontor, 35 medlemmer

– EL&IT, 14 medlemmer

– Norsk Arbeidsmandsforbund, 480 medlemmer

– Fagforbundet, 46 medlemmer

– Norsk Tjenestemannslag, 38 medlemmer

– Forbundet for ledelse og teknikk, 15 medlemmer

– Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund, 5 medlemmer

– Musikernes fellesorganisasjon, 3 medlemmer

Annonse
Annonse