JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge bruker ikke IKT i klimaspørsmål

Norge har alle forutsetninger for å lede an i satsningen på IKT som klimaløsninger. Dessverre ligger vi på bånn i Europa, viser en ny rapport.

ahr@lomedia.no

I dag går den såkalte klimadagen av stabelen under EL & IT Forbundets landsmøte. En hel dag skal delegatene fordype seg i problemstillinger der deres daglige arbeidsoppgaver kan gi løsninger på klimaproblemene. I den forbindelse har også Dennis Pamlin laget en rapport hvor han ser på Norges innsats på IKT-området. Pamlin er sett på som en av de ledende i verden på området, og har blant annet vært klimarådgiver i FN og flere store selskaper. Han er sjokkert over hvor lite frempå Norge er.

- Jeg må innrømme at jeg ble veldig overrasket. Jeg tok det vel egentlig som en selvfølge at Norge ville ha langt større fokus på dette, sier han.

Sakker akterut

Pamlin har sett på Norge og ni andre land, og sett hvordan de hver for seg rapporterer om sin implementering av Klimakonvensjonen. I Norges rapport nevnes IKT/IT kun to ganger, og ingen av gangene som kilde til løsninger. Norge nevner heller ikke intelligente løsninger.

- Det er helt tydelig at Norge sakker akterut når det gjelder å bruke IKT-løsninger som en del av den nasjonale klimastrategien. Globalt ser man ikke i det hele tatt, sier Pamlin.

Samtidig fremhever han at vi er langt fremme på flere felt. Mange selskaper og byer leverer nye og intelligente løsninger. Men vi har langt å gå i å gjøre dette om til en helhetlig satsing.

- Dette er betegnende også når vi ser på andre nasjonale planer. Der nevner alle departement IKT, klima og smartløsninger, men den som er minst opptatt av dette er Miljøverndepartementet. Det er jo mer enn pussig, sier Pamlin.

Ikke bare problem

Han mener Norge må snu sin innstilling, og se på løsninger i stedet for problemer. Enn så lenge har vi olje, men hva er morgendagens løsninger?

- IKT gir svar på mange globale problemer. Det gjelder å ha tro på teknikken og samtidig være solidariske. Da kan vi finne løsninger som kan få ned store deler av de globale utslippene, sier Pamlin.

Hans utfordring til den norske regjeringen til å se ting i en større sammenheng. Departementene må samarbeide, og det må tydeligere fordeling av ansvar.

- Norge må også bli miljøpositiv. Man må se på løsningene, og dere har også pengene å investere i dette, sier Pamlin.

Åtte mulig tiltak

I rapporten foreslår han følgende åtte tiltak som kan føre Norge på offensiven:

1) I løpet av de neste 30 årene vil det investeres over 350 trillioner dollar i å skaffe folk i tettbebodde strøk grunnleggende tjenester. Norge kan evaluere IKT-løsninger til en tilsvarende sum og dermed vise frem alternativene.

2) Opparbeide nye samarbeidsformer der både departementer og næringsliv utvikler og implementerer nye løsninger.

3) I takt med at alderen på befolkningen øker, kan man se hvordan dette kan brukes til noe positivt og se IKT-løsninger i sammenheng med dette.

4) Statlig investeringsfond som spesielt gir støtte til dem som finner nye IKT-løsninger.

5) Norge kan bidra til å lansere det første initiativet for unge entreprenører for globale løsninger.

6) Gjennomgå reglene for offentlige anskaffelser og se hvordan man kan basere dem på innkjøp av tjenester, og ikke produkter (eks. virtuelle møter fremfor flyreiser)

7) Etablere ordninger som kan måle gjenbruk av det man sparer på IKT-løsninger.

8) Innføre et filter som tvinger alle til å måle effekten av større investeringer og tiltak.

Annonse

Flere saker

Annonse