JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF vil granske barnevernet

Kristelig Folkeparti krever gransking av barnevernet.

Det er usikkert om alle barn får det de har krav på, fordi det statlige barnevernet ikke fungerer som det skal. Ifølge Riksrevisjonen har det vært underbudsjettert i flere år.

– Vi kan ikke si noe om alle barn som trenger det får et godt nok tilbud, konkluderer riksrevisor Jørgen Kosmo etter at Riksrevisjonen har undersøkt virksomheten i det statlige barnevernet.

Undersøkelsen viser at det har vært en positiv utvikling etter opprettelsen av Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat). Men den viser også at Bufetat ikke har gjort gode nok analyser av behovet for ulike tiltak.

Et annet ankepunkt er at den statlige overtakelsen av barnevernet og familievernet ikke var godt nok forberedt, og at virksomheten har vært underbudsjettert i flere år.

Riksrevisjonens virksomhetsanalyse av Bufetat er gjennomført fordi det ble avdekket mange svakheter under den årlige revisjonen av etaten.

Krever gransking

I januar krevde lederen i Stortingets familie- og kulturkomité, May Helen Molvær Grimstad (KrF), en uavhengig gransking av statens ansvar for barnevernet. Forslaget ble avvist av daværende barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap).

Onsdag kommer hun til å legge fram forslaget på nytt, og håper på en mer positiv holdning fra den nye barne- og likestillingsministeren, Anniken Huitfeldt (Ap).

– Det bør foretas en skikkelig gjennomgang av barnevernet fordi mange kommuner mener de ikke kan gi det tilbudet de mener er best for barna. Mange ansatte er også bekymret over at staten er mer opptatt av prisen på avtalene med institusjonene enn av kvalitet og barnas behov, sier Molvær Grimstad til NTB.

Hun mener Huitfeldt bør imøtekomme ønsket om en uavhengig gransking fordi virkelighetsoppfatningen av tilbudene er veldig forskjellig blant kommunene og den politiske ledelsen i departementet.

Urealistiske forhåpninger

Undersøkelsen fra Riksrevisjonen viser at Barne- og likestillingsdepartementet ikke har sikret en realistisk budsjettering av Bufetat, noe som vises ved at det har vært behov for tilleggsbevilgninger hvert år siden opprettelsen i 2004.

Departementet forventet effektiviseringsgevinster allerede første driftsår, men Riksrevisjonens undersøkelse viser at omstillingen har tatt lengre tid enn det departementet la til grunn.

– Dette tyder på at den statlige overtakelsen av barnevernet ikke var godt nok forberedt, sier Kosmo i en pressemelding.

Departementet er enig med Riksrevisjonen i at Bufetat har vært underbudsjettert, men mener at budsjettrammen for i år er tilstrekkelig for å løse de oppgavene etaten står overfor.

Kan effektiviseres

Undersøkelsen viser at Bufetat kan drives mer kostnadseffektivt. Kapasitetsutnyttelsen i det statlige barnevernet kan økes.

Det er store variasjoner i utgifter mellom institusjonene. Videre er det utfordringer knyttet til å sikre god kvalitet til en best mulig pris ved kjøp av private institusjonsplasser.

– Etableringen av styringssystemer har i stor grad skjedd i den enkelte region, og det er ikke lagt godt nok til rette for samarbeid og utveksling av erfaringer mellom de fem regionene, heter det i rapporten. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse