JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønn åpning av Breheimen

Lederne i de tre regjeringspartiene drar til Skjåk for å åpne Breheimen nasjonalpark fredag.

Sammen med partilederne Jens Stoltenberg, Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen skal statsrådene Erik Solheim (SV) og Heidi Grande Røys (SV) delta i flere markeringer i de tre kommunene som huser nasjonalparken – Lom og Skjåk i Oppland og Luster i Sogn og Fjordane.

De har med seg et stort følge av politikere, byråkrater og organisasjonsfolk. Innbyggerne i de tre kommunene er også invitert til åpningsbegivenhetene, som pågår både fredag og lørdag.

Vernet kommune

Hovedmarkeringen skjer fredag klokken 12 på Sota Sæter i Skjåk kommune. Over halvparten av de 1.800 kvadratkilometerne som den nye nasjonalparken omfatter ligger i Skjåk kommune.

– Fra før har vi Reinheimen nasjonalpark som ligger nord for Skjåk. Når nå Breheimen åpnes, kan vi si at vi er landets største nasjonalparkkommune, sier ordfører Rolv Kristen Øygard (Sp) i Skjåk.

– Tar vi med områdene som omfattes av nasjonalparker, vassdragsvern, fuglereservater, barskogreservater og landskapsvernområder er nærmere 80 prosent av totalarealet i kommunen vernet.

Innretter seg

Opprettelse av nasjonalparker og verneområder skaper ofte strid lokalt. Også i de tre kommunene som berøres av Breheimen har det vært skepsis, men nå aksepterer bygdefolket at områdene blir vernet.

Ordfører Øygard viser til at lokale grunneiere for flere tiår siden tok initiativ for å ta vare på fjellområdene, i første rekke som beiteområde for villreinen.

– Bestemmelsen om nasjonalpark kom fra sentralt hold, det var ikke noe ønske fra vår side. Men vi innretter oss etter det og vil gjøre det beste ut av det. Det som er viktig nå, er at de vernede områdene ikke må gi begrensninger, men gi oss flere muligheter.

Lokal styring

Ordføreren etterlyser en mer aktiv politikk fra sentrale myndigheter for å legge til rette muligheter.

– Det har vært mye snakk om vern, men lite om å legge til rette og forvalte. Nå må vi gå fra vern til forvaltning.

Ordføreren ønsker også sterkere lokal innflytelse på forvaltningen av området, og venter at grunneiere som får tap på grunn av vern, får erstatning. Dette vil han minne de sentrale partitoppene om når han treffer dem under åpningen.

Avslappet

Hans ordførerkollega i Luster kommune i Sogn og Fjordane, Torodd Urnes (KrF) deler ønsket om større lokal innflytelse på forvaltningen.

– Vi hadde en del krav som vi ikke har fått gjennomslag for, men det er en rimelig avslappet holdning til etableringen av nasjonalpark i kommunen, sier Urnes.

Blant kravene var penger til næringsfond og midler for å ta vare på kulturlandskapet.

– Vi har nedgang i landbruket. Det blir mindre beitedyr, og det gjør sitt til at områder mer og mindre gror igjen. Derfor ønsker vi oss midler for å ta vare på kulturlandskapet, sier ordføreren i Luster. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse