JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-forbund mister medlemmer

LO mister medlemmer, men tilbakegangen er beskjeden – og langt mindre enn hos søsterorganisasjonene i Sverige og Danmark.

LO i Sverige mistet 21. 600 medlemmer i første halvår i år, mens LO i Danmark mistet 27.259 medlemmer eller 3,34 prosent i fjor. Tall for inneværende år foreligger ikke, men nedgangen fortsetter, både i industri og handel, opplyser dansk LO.

Les om situasjonen i LO i Sverige her

Nedgang også i norsk LO

Tall over medlemsutviklingen i norsk LO offentliggjøres når statistikken for 4. kvartal foreligger, altså en gang i året. Ved utgangen av fjoråret hadde LO 865 392 medlemmer. LO har aldri før hatt så mange medlemmer. Veksten fortsatte i første kvartal med over 800 medlemmer. Selv om det ikke foreligger offisiell statistikk, har antall medlemmer gått noe tilbake i 2. kvartal. Dette var ikke uventet. Oppslutningen om LO faller alltid noe i løpet av våren og sommeren.

Fagforbundet stadig større

Flere LO-forbund rapporterer om lavere oppslutning, men det er snakk om mindre endringer. Kontingentinngangen går også ned, dels på grunn av oppsigelser, dels fordi mange blir permitterte. Derimot fortsetter LOs største forbund, Fagforbundet, å øke.

Ifølge Mette Nord har Fagforbundet nå over 310 000 medlemmer.

– Fagforbundet har hatt en netto medlemsvekst på mellom 3 500 og 4 000 medlemmer i løpet av første halvår. Dette viser verdien av et godt utbygd og aktivt tillitsvalgtsapparat, som oppsøker ansatte og nytilsatte med tilbud om medlemskap, sier Mette Nord.

Øker hver eneste måned

Tallene for Fagforbundet er en netto økning på 3 153 medlemmer totalt og 1976 yrkesaktive i løpet av første halvår. Tilstrømmingen varierer med en topp på 1969 i januar og det laveste på 939 i juli, men alle månedene viser vekst.

Fagforbundet hadde 192 765 yrkesaktive medlemmer per 2. januar i fjor og 202 496 yrkesaktive per 3. august i år.

IE ser oppgang i flere sektorer

– Industri Energi har 54 730 medlemmer. Dette er en beskjeden tilbakegang, forteller områdeansvarlig Torbjørn Teigland.

– Vi registrerer nå en oppgang i flere sektorer. Olje og gass går så det suser, Sauda, som produserer mangan, tar inn folk og treindustrien har tatt seg opp. Også den farmasøytidke industrien går bra. Et interessant trekk er at arbeidstakere nå søker trygghet i fagorganisasjonen også når konjunkturene er gode, forteller Torbjørn Tegland.

Status quo i Arbeidsmand

– Arbeidsmandsforbundet har hatt en nedgang på 250 medlemmer siden årsskiftet og har nå 23 674 yrkesaktive medlemmer. Vi betrakter dette som tilnærmet status quo. Nedgangen har kommet i anlegg, asfalt og renhold, opplyser informasjonssekretær Trond Erik Thorvaldsen.

– Men var det ikke nettopp forbund som Arbeidsmand som ville nye godt av regjeringens tiltakspakker?

– Det tar tid før eventuell vekst i bransjene slår ut i medlemstall, og mange prosjekt er ennå ikke iverksatt. Mange av disse tiltakene er ment å opprettholde sysselsettingen, og den målsettingen er oppfylt, sier Trond Erik Thorvaldsen.

NNN har mistet 200 medlemmer

– Nedgangen er ikke dramatisk som følge av finanskrisa. Vi har registrert en gradvis nedgang, som skyldes nedleggelser, permitteringer og overganger til andre forbundfsomtåder, sier Bjørn Tore Kyllo i Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet (NNN).

– Er noen bransjer spesielt rammet?

– Nedgang er registrert i alle områder, men npr et slakteri nedlegges og de ansatte forsvinner over i andre forbundsområder, slår dette ut på statistikken. Vi er vel så bekymret over den økte bruken av innleid arbeidskraft, særlig den som rekrutteres fra mer fjerntliggende områder. Disse overtar stadig flere jobber og er vanskelig å organisere, dels på grunn av språkproblemer og kulturforskjeller, dels fordi de har et helt annet forhold til fagorganisering enn nordmenn. Disse vil bli viet spesiell oppmerksomhet under høstens vervekampanje. Mens vi har tilnærmet 100 prosents oppslutning i visse områder, er organisasjonsprosenten svært lav i andre, som i bakeri og fiskeforedling. Her er det mye å hente, forklarer Bjørn Tore Kyllo.

Fellesforbundet har mistet 3 800

Fellesforbundet, det største LO-forbundet i privat sektor, har mistet vel 3 800 medlemmer i løpet av dette året. Størst nedgang har det vært i virksomheter som følger Verkstedoverenskomsten med ca 2 000 medlemmer, deretter følger byggfagoverenskomsten med 1 000 medlemmer.

- Når det gjelder bygg, er vårt inntrykk at det er den uorganiserte delen av markedet som er rammet hardest av nedgangen i byggmarkedet., mens organiserte i tariffbundne bedrifter har klart seg bra. Dette kan vi lese ut av oversikten over ledige og permitterte medlemmer som betaler minstekontingent til forbundet, sier avdelingsleder Bjørn Ove Skogstad i forbundets organisasjonsavdeling.

- Fins det positive trekk?

- Så absolutt. Riksavtalen, den som følges av hotell- og restaurantnæringen, har medlemsvekst, det samme har havbruket. Sistnevnte er riktignok et lite område hos oss, men en vekst på 12 prosent og over 100 nye medlemmer er betydelig. Ut fra min kontakt med organisasjonsapparatet, er inntrykket at det er mer "trøkk" ute. Det er slutt med permitteringer og oppsigelser. Om denne tendensen er nasjonal, er for tidlig å si, men vi tolker de første signalene på en positiv måte, sier Bjørn Ove Skogstad.

Annonse

Flere saker

Annonse