JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønne arbeidsplasser skal redde klimaet

Nordens arbeiderbevegelse vil vinne kampen mot klimaendringene ved hjelp av økonomisk vekst og grønne arbeidsplasser. Produksjons- og forbrukskutt er ikke tingen.

– Man må ha et bra liv, først da kan man bære byrdene. Jeg tror ikke løsningen er å redusere inntektene og skru klokka tilbake. Da vil vi ikke få noen tilslutning til klimakampen, sier LO-leder Roar Flåthen.

Sammen med blant annet Gro Harlem Brundtland og Sveriges tidligere statsminister Göran Persson deltok han tirsdag på klimakonferansen til Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité (SAMAK) i Oslo. Her la Flåthen fram ti punkter som SAMAK skal jobbe for fram mot FNs klimakonferanse i København. Øverst på listen står utslippsreduksjoner. Deretter kommer satsing på fornybar energi, energieffektivisering og klimavennlige transportløsninger.

– Reell trussel

– Klimatrusselen er reell og vår tids største utfordring. Det krever handling, og vi tar ansvar. Under klimaforhandlingene i København vil fagbevegelsen være synlig på en helt annen måte enn tidligere, sa Flåthen da han innledet konferansen.

– Vi ønsker å påvirke samfunnet, og det skulle bare mangle om vi ikke også tar tak i klimautfordringen.

SAMAKs klimaplan innebærer også sosial dialog og rettferdig omstilling. Klimatiltakene må ikke føre til arbeidsløshet og sosial ulikhet. Det vil dessuten være umulig å be den fattige delen av verden om å stanse den økonomiske utviklingen.

Derfor har Flåthen og SAMAK stor tro på overføring av ren teknologi til utviklingsland, noe som også vil skape nye arbeidsplasser. Fangst og lagring av CO2 bør det også satses på ettersom verden kommer til å være avhengig av fossilt brennstoff i mange år framover, ikke minst kull.

– Vi tror ikke det er noen motsetning mellom næringsutvikling og miljøhensyn. Vi tror tvert imot at det er industri som tar miljøhensyn, som kommer til å overleve, sa Flåthen.

– Kina må med

Gro Harlem Brundtland berømmer SAMAKs initiativ. Mange må stå sammen hvis klimakampen skal vinnes, mener hun. Og hun er helt klar på at verden ikke kommer noen vei hvis ikke også de store utviklingslandene er villige til å gå med på forpliktende CO2-utslipp.

– De største utslippsøkningene er i land som Kina, India, Indonesia og Brasil – land som ligger geografisk og kulturelt langt fra oss. Uten dem blir det ingen løsning, sier hun.

Men det er ingen tvil om at veien fram er lang. Fram til nå har de store utviklingslandene nektet å forplikte seg til utslippskutt. De mener det er ansvaret til de rike landene som med sin kraftige økonomiske vekst og forurensende industri har skapt klimaendringene.

Vestlige land står imidlertid fast på at ikke minst Kina må forplikte seg. Hvis ikke, vil for eksempel en ny klimaavtale aldri kunne bli ratifisert av de folkevalgte i USA, ifølge en av USAs klimaforhandlere, Drew Nelson, som også deltok på konferansen i Folkets Hus.

Optimisten Persson

Også Göran Persson understreket at den globale oppvarmingen kun kan stanses med internasjonal innsats.

– Klima er politikk i ytterste potens. Men det er en større, vanskeligere og mer internasjonal politisk utfordring enn tidligere, sa han.

Selv om utfordringen er enorm, nekter han å gi opp troen på at verden vil lykkes.

– Jeg er optimist foran København, men jeg er det fra naturens side, ellers ville jeg ikke vært det, sa han.

– Jeg klarer meg, men hvis ikke klimakrisen håndteres, kommer våre barn og barnebarn til å leve i en annen verden full av konflikter og motsetninger på grunn av klimaendringene.

Ikke folkelig støtte

Persson la heller ikke skjul på at den folkelige oppslutningen om klimatiltak er lav, ikke minst i Norge, der ett av de mest sentrale partiene i valgkampen, FrP, fortsatt mener at klimaendringene ikke er menneskeskapt.

– Når det er slik i vakre Norge, hvordan tenker da en vanlig inder eller kineser? De er naturligvis redde for sin egne jobber og standard, sa Persson. Han fremholdt at i stedet for å fokusere på byrder og problemer, må vi bruke ord som modernisering, utvikling og rettferdighet.

– Vi må ikke være redde for den nye teknologien og de nye energikildene. Enhver arbeiderbevegelse som har satt seg fast i forsvaret av gamle arbeidsplasser, mister de nye mulighetene.

Göran Persson er for tiden leder av Den sosialistiske internasjonale kommisjonen for et bærekraftig verdenssamfunn. Da han ankom Folkets Hus ble han tatt vel imot av en gjeng fra Natur & Ungdom som mener at statsminister Jens Stoltenberg har mye å lære av Persson. Han vil gjøre Sverige uavhengig av olje innen 2020. Arbeiderpartiet og LO er mest opptatt av å pumpe opp olje og gass, fremholdt jentegjengen i gule T-skjorter – ”Jenter for Göran”.

Annonse
Annonse