JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

WTO et hinder for klimaavtale

– Tillit mellom u-land og i-land i det multinasjonale forhandlingssystemet er ikke høyt, og kan gjøre klimaforhandlingene i København vanskelig, mener Guy Ryder, leder av Den Internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS). .

torgny.hasaas@lomedia.no

Guy Ryder, leder av Den Internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS eller ITUC på engelsk) var en av innlederne på Samaks klimakonferanse i Oslo tirsdag. Samak er samarbeidsorganisasjonen mellom nordisk fagbevegelse og sosialdemokratiske partier.

U-land mot i-land – Tilliten mellom u-land og i-land i det multinasjonale forhandlingssystemet er ikke stor, og det kan gjøre klimaforhandlingene i København vanskelige, mener han.

– Det som er sikkert er at WTO-forhandlingene (forhandlingene om en internasjonal frihandelsavtale) har trukket ut i tid, og en rekke vanskelige situasjoner som har oppstått der ser ut til å bli reprodusert i klimaforhandlingene i København. Men det må vi klare å løse.

– Det har i lang tid vært sterke følelser blant utviklingslandene om at den rike del av verden gjennom de multilaterale forhandlingene kun forsvarer sine egne interesser. De overser utviklingslandenes rettigheter. Dette er et reelt problem, og klimaforhandlingene i København er ekstremt kompliserte. Pascal Lamy, lederen av WTO, sa at WTO-forhandlingene er lette sammenlignet med forhandlingene på København-møtet om klima, forteller Ryder.

Venter på neste trekk – Men jeg tror det er en felles erkjennelse mellom landene om at dette må løses. Forhandlingene blir som et pokerspill der en hele tida venter på at motspilleren skal gjøre det første trekket. Men det er stor forståelse for at det vil være katastrofalt hvis det ikke kommer noen avtale ut av København. Til tross for disse sterke posisjonene er det ingen som vil være så dumme at de vil ødelegge forhandlingene. Det virker som om alle er enige om at København ikke er slutten på veien, men begynnelsen. Så resultatet av København kommer til å bli en minimumsplattform, avslutter ITUC-lederen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som også innledet på Samak-møtet, var enig med Ryders analyse om at det var stor avstand mellom i-landene og u-landene i WTO-forhanldingene, men han var ikke sikker på om hvor stor innflytelse det ville ha på toppmøtet i København.

– Det er for tidlig å se om det kommer til å bety noe. Men du må huske på at u-landene har en svært sterk forhandlingsposisjon i forhold til i-landene. U-landenes sterke forhandlingskort er at de ikke blir med på noen avtale, svarer utenriksministeren.

Annonse
Annonse