JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Usosial boligbygging

En bolig er en livsnødvendighet. Mens prisen på varer, tjenester og arbeidskraft følger vanlige inflasjonsregler, er boliger unntatt virkeligheten. Den som måtte finne et botemiddel mot boliger som spekulativt konjunkturbarometer, bør havne på sokkel for evigheten.

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Da jeg flyttet til Oslo tidlig på 1970-tallet, hadde jeg en oppfordring med i bagasjen: Meld deg inn i OBOS, så kan du kjøpe en rimelig bolig etter hvert. Borettslagsformen var lenge en god løsning for folk uten medfødt sølvskje i munnen, eller annen raus økonomisk foreldreballast. Dette verktøyet for innpass i boligmarkedet bar betegnelsen sosial boligbygging. Det fungerte godt, og mange sikret seg en rimelig bolig med lang nedbetalingstid for fellesgjelda. Fortsatt er borettslag en god løsning mange steder i landet, men pressområdene vanner ut ordningen.

En av Oslos mest attraktive tomter – Sørenga – skal fylles med 1 000 nye boliger. Tomta ligger vegg-i-vegg med byens nye operabygg med kort vei til alt, er veldig sentral, det skal skapes en helt ny bydel med grøntområder og nærhet til fjorden. Attraktivt, med også dyrt.

At større utbyggere hiver seg på prosjektet, er ikke uvanlig. Kjøperne melder seg uansett, til tross for en kvadratmeterpris som starter på minst 40 000 kroner, men kan nå 60 000 eller mer for de beste leilighetene. OBOS var interessert, men holder seg så langt på sidelinja. En gløtt inn i boliggigantens nettside forteller at mange av de prosjektene OBOS selv har lagt ut for salg, uansett har en kvadratmeterpris på 40 000 kroner. Sosial boligbygging i pressområder er visst ikke så enkelt.

«Omsetningen av boliger skyter fart». «Omsetningen av boliger har gått ned». To rimelig ferske utsagn, men hvilket er riktig? Statisk sentralbyrå kan fortelle at det ble omsatt 22 prosent færre boliger i 1. kvartal i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Samtidig forteller SSB at boligprisene økte med 5,3 prosent fra 1. til 2. kvartal i år og ligger 1,5 prosent under toppnivået fra ett år tilbake. De som måtte fristes av å gløtte til generell prisstigning for samme periode, kan bare glemme det. Boligmarkedet fungerer ikke sånn. Spør meglerne.

Den rødgrønne regjeringen har i fire år hatt med seg et mål om sosial boligbygging der flere nye boliger skal motvirke prispress. Bygging av utleieboliger for ungdom og vanskeligstilte, økt bostøtte til barnefamilier, økt bygging av ikke-kommersielle utleieboliger og lavinnskuddsboliger, en aktiv Husbanken-rolle og START-lån til ungdom, samt spesielle lånevilkår til kommunene rettet mot tomte- og boligpolitiske tiltak, skulle «bremse» markedskreftene. Hittil har det ikke virket etter hensikten, men vil fortsatt være med på lasset om de rødgrønne får fire nye år. Måtte de i så fall lykkes bedre ved neste anledning.

LO-Aktuelt nr. 12/2009

Annonse
Annonse