JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Henter inspirasjon fra Gubben i valgkampinnspurten

– Hommelvik er stedet i Norge der arbeiderbevegelsen har stått og står fortsatt sterkt. Et besøk her på Johan Nygaardsvolds museum inspirerer. Han var jo egentlig velferdsstatens far, sier en oppglødd Kjell Atle Brunborg (NJF).

nina.hanssen@lomedia.no

Det både regner og er sol ute, mens forbundsledelsen i Norsk Jernbaneforbund med følge er inne i Nygaardsvoldsmuseet denne formiddagen.

Vert for Oslo-delegasjonen er ildsjel og mangeårige NJF-tillitsvalgte Øistein Sneisen.

Det er en stolt, men engasjert pensjonist Sneisen som viser vei i hjembygda. Da er det naturlig at første stopp er huset der statsminister Johan Nygaardsvold (1879-1952) bodde mesteparten av sitt liv.

Nygaardsvold og Mette Marit

Det er ikke tilfeldig at NJF har lagt sitt valgkamparrangement til Hommelvik. Dette var bestemt fra forbundet, men Sneisen har jobbet hardt for å få alle bitene i programmet på plass.

Verken forbundsleder Kjell Atle Brunborg eller nestleder Jane Sætre har vært her tidligere. Det har heller ikke trubaduren Tore Mentyjærvi og forfatteren Dag Arne Johansen som er med i reisefølge.

De skal alle bidra på kveldens valgkamparrangement på Cafe Rampa, organisert av Norsk Jernbaneforbund.

Ekstra interessant blir det når den kunnskapsrike guiden Johan Fjeseth forteller historien om Nygaardsvolds liv og virke med egne ord.

Det to-etasjes huset, sentralt i Hommelvik, rommer biografien med mange bilder, utklipp og avisoppslag, men forteller også historien om barnearbeideren, lokalpolitikeren og rikspolitikeren Johan Nygaardsvold.

– Noe var kjent for meg fra før, men det meste er nytt - og du verden så spennende! sier Jane Sætre, mens de går gjennom rommene som er innredet slik de var da Ap-politikeren bodde her.

Blant annet visste hun ikke at kona hans, Albine, faktisk er i slekt med kronprinsesse Mette Marit (Høiby).

– Oldemoren til Mette Marit var søskenbarnet til Abine, forteller Johan Fjeseth.

Bildet av Albine får ekstra oppmerksomhet fra de Oslo-besøkende. Er det noen likhetstrekk med kronsprinsessen eller?

Kongen, Churchill og krig

Johan Fjeseth vandrer videre og de forventningsfulle tillitsvalgte vandrer etter. Her er det bilder fra da Johan Nygaardsvold var 12 år og jobbet på sagbruket.

– Ja han var barnearbeider, bekrefter Fjeseth.

Så kommer vi til Amerika-seksjonen der Fjeseth forteller om hans opphold i der - og i Canada.

– Han ville jo egentlig bli skogsarbeider, forteller han.

Så starter Nygaardsvolds politiske liv og tilhørerne stiller stadig vekk spørsmål. Om hans engasjement i fagbevegelsen, i samvirkebevegelsen og i partiet.

Kjell Atle Brunborg nikker ivrig når Fjeseth forteller om de sosiale reformene som Nygaardsvoldsregjeringen sto bak.

– Han var jo velferdstatens far, sier han.

Okkupasjonsperioden er også spennende for jernbanefølget og de studerer ivrig bildene med Churchill, kong Haakon og andre kjente som poserer med Johan Nygaardsvold .

– Han ble kalt ”Gubben” og den norske regjeringen i London fikk navnet ”Samvirkelaget”, forteller Fjeseth.

Den vanskelige perioden i politikken startet nok for Nygaardsvold etter krigen da han vendte tilbake.

– Han tok konflikten mellom de som hadde vært ute og de hjemme tungt og ville ikke fortsette som statsminister. Men han satt på stortinget i noen år etterpå, forteller Fjeseth.

Ikke tilfeldig

Ifølge ildsjelen Øistein Sneisen, som har trukket i trådene, er det ikke tilfeldig at forbundet har lagt sitt største valgkamparrangement her.

Norsk Jernbaneforbund har hatt en offensiv valgkamp. De har produsert brosjyrer, rød-grønne T-skjorter og stått bak flere arrangementer for å informere sine medlemmer om hvilke partier som er best for arbeidsfolk.

Jernbaneløftet som Stoltenberg-regjeringen har foretatt, har gjort inntrykk på de tillitsvalgte, som har også sagt klart i fra hvilke partier de vil at medlemmene skal stemme; Ap, SV eller Sp.

– Vi håper velgerne tar til fornuften når de går til stemmeurnene på mandag, sier Brunborg.

Debatt og arbeiderkultur

I dag skal forbundet avslutte med et stort samferdelsarrangement på Cafe Rampa i Hommelvik.

På kveldens program står både samferdselsdebatt, allsang, innledninger og kulturinnslag.

Alle jernbaneansatte, medlemmer og tillitsvalgte i Norsk Jernbaneforbund er spesielt invitert, men arrangementet er åpent for alle.

Trubaduren Tore Mentyjærvi skal besørge kulturen, mens NHO-direktør Merethe Storødegård innleder om effektiv samferdsel i Midt-Norge.

Deretter er det duket for debatt mellom Ap-politiker Susanne Bratlie og Høyres Torhild Aarbergsbotten, som begge er 3.kandidater på sine fylkespartiets lister foran stortingsvalget.

Spørsmålet nå er: Har de rød-grønne og de borgerlige partiene samme samferdselspolitikk? Det vil kanskje kvelden vise.

Annonse
Annonse