JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU og miljø i Nordisk Råd

Et felles klimautspill og de nordiske landenes forhold til EU står øverst på dagsordenen når Jens Stoltenberg møter sine kolleger Nordisk Råd.

Stoltenberg og andre nordiske toppolitikere samles i Stockholm til uken. Tirsdag kommer Nordisk Råd trolig til å oppfordre de nordiske statsministrene til å finansiere klimatiltak i utviklingslandene.

De nordiske parlamentarikerne griper med det rett inn i et av hovedspørsmålene på FNs klimatoppmøte i København i desember, der slaget vil stå om finansiering av utslippsreduserende tiltak i fattige land.

Det nordiske samarbeidet er spesielt viktig i miljøsaken, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som mandag og tirsdag møter sine nordiske kolleger og de parlamentariske representantene i Nordisk Råd. Prinsippet om at rike land skal betale for utslippsreduksjoner i fattige land er ikke omstridt, men det er foreløpig ikke kjent hvor mange penger Norge er beredt til å legge på bordet.

– Lite relevant

Sverige har denne høsten formannskapet i EU og Island har levert sin EU søknad. Nordens forhold til EU er derfor valgt som det overordnede tema for årets sesjon. Fremskrittspartiets leder Siv Jensen mener Nordisk Råd må diskutere spørsmål som er relevante for de nordiske innbyggerne, og er kritisk til at EU-spørsmålet er det overordnede spørsmålet denne gangen.

– All den tid det bare er Island og Norge som ikke er EU-medlemmer, er et samordnet samarbeid mot EU en litt spesiell problemstilling, sier Jensen til NTB.

I Soria Moria-erklæringen slås det fast at den rødgrønne regjeringen ønsker å utvikle potensialet i det nordiske samarbeidet også når det gjelder europeiske samarbeidsspørsmål.

Frp-lederen mener det er viktigere å tydeliggjøre felles nordiske utfordringer og finne gode løsninger. Fjerning av grensehindre, sikkerhets- og forsvarssamarbeid er hennes eksempler på mer relevante saker.

– For å være helt ærlig tror jeg at det er på ministernivå det skjer mest i forhold til det nordiske samarbeidet. Nordisk Råd som er en samling av parlamentarikere fra de nordiske landene blir fra tid til annen et sandpåstrøingsorgan, sier Jensen.

Statsministermøte

Under Nordisk Råds 61. sesjon møtes også de nordiske statsministrene, og statsrådene for utenriks, forsvar, miljø, finans og kultur. 87 parlamentarikere fra de fem nordiske landene samt Færøyene, Grønland og Åland sitter i Nordisk Råd. Den norske delegasjonen teller 20 stortingsrepresentanter og ledes av Bendiks H. Arnesen (Ap).

I tillegg til klima og EU er nordområdene, Stoltenberg-rapporten om nordisk forsvarssamarbeid, tiltak mot menneskehandel, forslag om en felles nordisk narkotikapolitikk, migrasjonsspørsmål og grensehinder blant temaene som skal debatteres. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse