JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-utredning klar om to år

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lover at utredningen om EØS-avtalen skal være klar om to år.

kjell.werner@anb.no

– Jeg mener dette er en avtale som er langt bedre enn sitt rykte, sier Jonas Gahr Støre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Jaques Delors sa en gang at man blir ikke forelsket i EUs indre marked. Jeg tror ikke det er så mye elskov forbundet med EØS-avtalen heller, men den kan være god å ha likevel, i mangel på den ekte kjærligheten, sier EU-tilhengeren Jonas Gahr Støre.

Den norske utenriksministeren har deltatt på møter med sine nordiske kolleger i forbindelse med Nordisk råds samling i Stockholm. Støre frykter ikke at Norge vil miste EØS-tilknytingen til EU dersom Island skulle bli medlem av denne unionen, og det bare blir Norge pluss vesle Liechtenstein igjen.

– Det er ingenting som skulle tilsi at EØS-avtalen skulle slutte å virke, sier utenriksministeren.

Bred utredning

I Soria Moria 2-plattformen lover regjeringspartiene å sette ned et forskningsbasert og bredt sammensatt offentlig utvalg som skal foreta en «grundig og bredest mulig gjennomgang» av EØS-avtalen. Utvalget skal også se på hvilke konsekvenser avtalen har på alle samfunnsområder.

– Det er gjort mye forskning på EØS-avtalen i de 15 årene den har eksistert, men det er ikke gjort noen helhetlig vurdering, forklarer Støre.

– Vi bør komme i gang med det nye utvalget så snart som mulig, og vi må bruke den tiden som er nødvendig. Vi må ha et par år på oss siden dette involverer forskningsarbeid, sier Støre.

Ingen EU-kamp

– Tror du både EU-tilhengere og EU-motstandere vil bli fornøyd med resultatet?

– Det skal vi nok finne ut av. Men det er ikke meningen å løfte en EU-kamp inn i en slik utredning. Vi får finne en balanse på det. Siden dette skal være forskningsbasert, så må vi først finne fagfolk som kan gjøre et godt arbeid. Og så må brukerne, de som berøres av avtalen på ulike måter komme til orde, sier Støre.

– I tillegg skal man vurdere demokratiperspektivet og de samfunnspolitiske sidene av avtalen. Stortingsflertallet må så til slutt veie disse hensynene opp mot hverandre, sier utenriksministeren.

Ikke alternativer

– Skal utvalget vurdere andre alternative tilknytningsformer til EU?

– Nei, men dette blir det opp til Stortinget å vurdere når utredningen foreligger, sier Støre. Han mener det ville bli en «veldig stor og ufokusert arbeidsoppgave» dersom utvalget skulle ha utredet både status for EØS-avtalen og andre alternativer.

– Mener du at EØS-avtalen har fungert bra for Norge?

– Jeg konstaterer at det er den avtalen som hver dag gir norsk bedrifter, arbeidstakere, forskere, studenter, organisasjoner og myndighetspersoner den sikkerheten for at samme regler gjelder for dem som for andre land, sier Støre. (ANB)

Annonse
Annonse