JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ser mørkt på København

– Akkurat nå er jeg veldig pessimistisk, sier Naturvernforbundets Lars Haltbrekken.

Han finner nyhetene fra EU-toppmøtet i Brussel ytterst nedslående. Øst står mot vest i en fastlåst krangel om regningen for utslippskutt og klimatiltak i utviklingsland.

– Det er et kjempeproblem for klimaforhandlingene at EU ikke greier å enes om finansieringen, sier han.

Drømmen om en juridisk bindende, ratifiserbar avtale under klimamøtet i København i desember er blitt knust av flere sentrale parter. Nå henger også håpet om en politisk avtale i en tynn tråd.

– Dersom EU ikke klarer å komme til enighet før København, så er det lite sannsynlig at man får på plass en ambisiøs avtale, sier Haltbrekken.

Rammeverk

Naturvernforbundet håper delegatene i København vil greie å meisle ut et rammeverk som forplikter landene til å inngå en ratifiserbar avtale innen neste sommer. Men uten et sterkt og samlet EU blir dette vanskelig.

– Det er EU, USA og Kina som i stor grad vil avgjøre utfallet av klimaforhandlingene. Når den mest progressive parten går så svakt ut, forsvinner presset på de to andre. Når EU nå nøler med å ta de nødvendige skrittene, blir det vanskelig å få med seg USA og enda vanskeligere å få med seg utviklingslandene, sier Haltbrekken.

– EU var i 1997 en drivkraft for å få på plass Kyoto-protokollen. EU sliter med å spille samme rolle denne gang. Dersom sluttresultatet i København innebærer at forhandlinger om en juridisk bindende avtale kommer i gang til neste år, er det bra. Men det ser ganske mørkt ut i øyeblikket.

To problemer

Slik Haltbrekken ser det, er det i hovedsak to hovedproblemer som truer med å torpedere de internasjonale klimaforhandlingene.

Det ene er motsetningen mellom rike land og utviklingsland. I forslaget til finansieringsplan fra EU-kommisjonen legges det opp til at utviklingslandene selv må ta rundt 30 prosent av regningen for klimatiltakene, noe u-landene nekter å gå med på.

– Det andre problemet er at man ikke klarer å bli enige om hvordan regningen skal fordeles internt i EU. Der står striden i stor grad mellom øst og vest, sier Haltbrekken.

Mens det svenske EU-formannskapet ønsker en byrdefordeling hvor både landenes BNP og faktiske utslipp ligger til grunn, ønsker østeuropeerne, med Polen i spissen, at størrelsen på økonomien skal være avgjørende. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse