JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror ikke dårlig moral er viktigst

– Det finnes ikke forskning som belegger påstanden om at sviktende arbeidsmoral er den viktigste årsaken til det høye sykefraværet.

Professor i samfunnsmedisin Steinar Westin er ikke brennsikker på om påstanden som over halvparten av de 816 spurte arbeidsgiverne kommer med i en undersøkelse som arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har foretatt er riktig. Her svarer 56 prosent at de mener årsaken til det høye sykefraværet er nettopp sviktende arbeidsmoral.

Forståelig at man tror det

– Det er ikke underlig om mange tror det. Alle kjenner vi vel noen som har skoftet jobben uten at de egentlig har vært syke. Men det er ikke forskningsmessig belegg for å si at veksten i sykefraværet skyldes dårligere arbeidsmoral, sier Westin til NTB.

Han viser til at korttidsfraværet har holdt seg ganske stabilt siden sykelønnsordningen ble innført i 1978.

– Og det er i korttidsfraværet den påståtte dårligere arbeidsmoralen ville vist seg. Men jeg sier ikke at sykelønnsordningen aldri misbrukes, sier Westin.

Se på årsakene

Professoren ved NTNU i Trondheim, som også driver legepraksis, mener det er langt viktigere å se på årsakene til at folk faller utenfor arbeidslivet enn å se på arbeidsmoralen.

Han sier at ikke så mange ser den delen som ligger innenfor rammen av det politikerne kan styre.

Westin trekker fram omstillinger, urolig arbeidsliv og nye organisasjoner som viktige årsaker til at folk blir sykmeldt.

– Omskiftelighetsfaktoren undervurderes. Dette fører til problemer for folk, og blir til slutt et medisinsk problem, sier han.

Westin mener også at stadig hardere konkurranse på arbeidsmarkedet, eller det han kaller amerikanisering av arbeidslivet, fører til at mange faller utenfor.

Westin trekker sammenligning med kommersialisering av idretten der det bare gjelder å være best.

– Arbeidslivet er også blitt preget av at bare vinnerne teller. Toleransen overfor de nest beste er ikke stor, sier han. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse