JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp vurderer forbud mot slør

Norge må «sette grenser for islam», mener Frps Per Willy Amunsen. Han sier forbudet mot minareter i Sveits – og debatten om slør – viser at Europa er i ferd med å våkne.

Søndag sa sveitserne overraskende nei til bygging av minareter i en folkeavstemning. I Dagsavisen mandag karakteriserte Amnesty og andre menneskerettighetseksperter vedtaket som et klart brudd på religionsfriheten. Men Frp synes avgjørelsen er spennende.

Slørforbud

– Jeg synes det er et interessant utgangspunkt for en større debatt som vi har i hele Europa som handler om å sette grenser for islam. Den har vi også tidvis sett her i Norge, for eksempel med hensyn til bruk av hijab. I Frankrike og Danmark pågår det en stor debatt om heldekkende slør, og i flere byer i Belgia er det allerede innført et forbud. Dette er en veldig interessant debatt, fordi den viser at Europa er i ferd med å våkne opp, sier Per Willy Amundsen, innvandringspolitisk talsmann i Frp.

Han mener likevel forbud mot minareter likevel ikke nødvendigvis er veien å gå, fordi det forskjellsbehandler religioner. Forbud mot heldekkende slør er han mer åpen for.

– Vi har foreløpig ikke fremmet forslag om forbud mot heldekkende slør i Norge. Men vi følger debatten tett, og avhengig av hva som skjer i Frankrike og Danmark ser jeg ikke bort fra at det kan skje, sier Amundsen.

Tyren ved hornene

Christian Tybring-Gjedde, Frp-representant fra Oslo, forstår at seks av ti sveitsere sa nei til nye minareter.

– Jeg skjønner frykten sveitserne har for islamiseringen av Europa. Jeg regner med at vedtaket er et uttrykk for at folk i Sveits vil reagere i forkant, ta tyren ved hornene og gjøre noe nå, sier Tybring-Gjedde.

– Jeg synes absolutt vi skal være oppmerksomme på hva minaretene symboliserer. Moskeene og minaretene skal vise fram islamsk kultur og religion, og de bygges stort og prangende for å markere islams styrke, fortsetter han.

Tybring-Gjedde mener minaret-forbudet ikke bryter med islam, fordi det fortsatt vil være lov å bygge moskeer i Sveits.

– Jeg har ikke registrert at det har vært noe folkekrav i Norge å forby minareter. Men det skal ikke være noen bønnerop verken her i byen eller i resten av Norge, fastslår Tybring-Gjedde.

Lydregulering

Frp har tidligere foreslått at bønnerop skulle forbys i Norge, men i stedet ble resultatet en støygrense. I Oslo er denne på maksimalt 65 decibel.

– Det er ikke så veldig langt fra resultatet av folkeavstemningen i Sveits til den norske reguleringen av bønnerop. Med den støygrensen som er satt kan du knapt høre bønneropene fra minaretene i Norge, mens kirkeklokker klinger fritt i hele landet, sier Njål Høstmælingen, forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter.

Han mener det sveitsiske forbudet representerer et klart brudd med religionsfriheten, mens det norske støyforbudet er mer i grenseland.

– Reguleringen av lydnivået fra minareter fungerer diskriminerende når ikke kirkeklokker reguleres på samme måte. Hvis noen moskeer har lyst til å kjøre dette som en diskrimineringssak vil jeg tro de kan få medhold, men det er vel ikke helt klima for å være retthaversk for muslimer i Norge i dag, sier Høstmælingen.

Ola Borten Moe, leder av kommunalkomiteen på Stortinget og innvandringspolitisk talsmann for Senterpartiet sier klart nei til minaretforbud.

– Dette er ikke aktuell politikk her i landet. Den sveitsiske regjeringen og parlamentet uttrykte det presist når de sa vedtaket var i strid med religionsfriheten, Grunnloven og menneskerettighetene. Sånn vil det være i Norge også, sier Moe. (ANB)

Annonse
Annonse