JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trivelig jobb = god helse

Eldre arbeidstakere som trives på jobben og opplever kravene på arbeidsplassen som rimelige, er i like god form mens de jobber som etter at de blir pensjonert.

olav.eilifsen@anb.no

Derimot opplever arbeidstakere med dårlige arbeidsforhold, en klar bedring av helsenetter at de går av med pensjon.

Det viser en ny internasjonal studie som Arbetshälsoinstitutet i Finland har gjennomført i Frankrike.

Trivsel viktigst

Mange av helseproblemene som eldre yrkesaktive opplever, forsvinner så snart de går av med pensjon. De som deltok i studien oppga at de hadde mindre søvnproblemer etter at de ble pensjonert.

De opplevde også at helsetilstanden hadde forbedret seg så mye at de var på samme nivå som da de var 8-10 år yngre. Resultatene av undersøkelsen fremhever betydningen av trivsel på arbeidsplassen og forbedrede arbeidsforhold.

I Frankrike

Studien baserer seg på en 15 år lang oppfølging av nærmere 15.000 ansatte vied en fransk statlig virksomhet. Det understrekes at arbeidsforholdene og pensjonsvilkårene for dem som deltok i undersøkelsen, var svært gode: Garantert ansettelse, pensjonsalder mellom 55 og 60 år og pensjon som tilsvarte 80 prosent av lønnen.

Studien viser at arbeidstakernes helsetilstand slik de selv oppfattet den, ble forverret når pensjonsalderen nærmet seg. Ett år før pensjonsalder opplevde i gjennomsnitt 19 prosent av arbeidstakerne at helsen var dårlig, og 24 prosent led av søvnvansker. Etter pensjonsalder var det 14 prosent som opplevde helsen som dårlig, og bare 18 prosent som hadde problemer med søvnen.

Tilpasset arbeidsplass

Det framgår av studien at arbeidsmiljøet og arbeidets art bør tilpasses til eldre arbeidstakeres forutsetninger, slik at de får utført arbeidet de er pålagt og trives bedre på arbeidsplassen. Mange opplever at arbeidet gir dem viktig livsinnhold og sosialt felleskap.

Dersom arbeidet innebærer problemer som man opplever at andre i samme situasjon unngår ved å gå ut i pensjon, er risikoen stor for at man velger å pensjonere seg tidlig fremfor å fortsette å arbeide.

– Hvis man ønsker å beholde eldre lenger i arbeidslivet, må man se på den enkeltes arbeidsevne. En person på 20 år har ofte en større arbeidskapasitet enn en person på 60 år, men kravene fra arbeidsgiver er gjerne de samme. Dette kan føre til at eldre arbeidstakere sliter seg ut, sier Einar Jebens, forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Tilpasninger på arbeidsplassen som kan føre til at eldre blir stående lenger i arbeid, er for eksempel nedsatt arbeidstid, lengre ferier, etter- og videreutdannelse og endringer av arbeidsutstyr og –redskaper, slik arbeidet blir mindre fysisk krevende. (ANB)

Annonse
Annonse