JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norske politikere omfavner Obama

President Barack Obamas nobeltale får entusiastisk mottakelse blant norske politikere.

Og det skjer til tross for at han i klare ordelag sier at krig kan være rettferdig og moralsk forsvarlig.

Obama erkjente at tildelingen er kontroversiell og tok uten omsvøp opp det paradoksale i at en fredsprisvinner for bare få dager siden beordret 30.000 nye soldater til Afghanistan.

– Ondskap eksisterer i verden. Det var ikke en ikkevoldsbevegelse som stanset Hitlers hær. Forhandlinger vil ikke overbevise al-Qaida om å legge ned våpnene, sa han.

Den amerikanske presidenten førte et engasjert forsvar for at fred noen ganger må sikres med makt, men at kriger må føres på en måte som er i overensstemmelse med moralske prinsipper.

– Krig kan noen ganger ikke bare være nødvendig, men moralsk rettferdig. Selv om vi står overfor en fiende som ikke følger noen regler, mener jeg USA må sette en moralsk standard for krigføring, sa Obama.

Han la til at det nettopp er denne egenskapen som skiller USA fra dets fiender.

Hode og hjerte

KrF-leder Dagfinn Høybråten sa at talen bar preg av at presidenten hadde et behov for å forklare hvorfor han leder et land som fører to kriger.

– Han holder idealene høyt, i en verden hvor realismen ser annerledes ut. Talen inspirerer til å kjempe for det gode, selv om verden er ond. Obama snakket både til hode og hjerte, sa Høybråten.

Stortingspolitikerne som NTB snakket med etter seremonien i Oslo rådhus torsdag, framhevet det sterke, realpolitiske innholdet. Flere sa at presidenten holdt en fredstale om krig.

– Han snakket akkurat slik jeg ønsker at en amerikansk president skal snakke. Han er en mann som ser dilemmaene, og som har fortsatt sterk tro på internasjonale institusjoner, sa parlamentarisk leder i Venstre Trine Skei Grande.

– Tankevekker for SV

Høyre-leder Erna Solberg mener talen var en tankevekker for enkelte av statsrådene i regjeringen. En oppfatning Fremskrittsparti-leder Siv Jensen støtter.

– Han fikk godt fram budskapet om at selv om militærmakt ikke løser alle problemene, er man av og nødt til å bruke den, sier Solberg.

Jensen tror talen ga mang en SV-er en flau smak i munnen. Hun sender også et spark i retning av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Her er det en mann som ikke tror på dialog med terrorister, det liker jeg. Jeg tror nok noen SV-ere i regjeringen bør høre denne talen igjen, Støre også. Det er ingen som bruker ordet dialog mer enn ham, sier Jensen.

SV-leder Kristin Halvorsen poengterer at Obama er «verdens mest veltalende mann», og at det uansett ikke var forventet at han skulle legge om amerikansk utenrikspolitikk.

Uventet

Utenrikspolitiske eksperter som NUPI-sjef Jan Egeland og PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken merket seg begge at Obama brukte mye taletid på å forsvare bruk av militær makt.

Harpviken mener at presidenten står langt fra Mahatma Gandhis og Martin Luther Kings prinsipielle ikkevoldslinje, mens Egeland leser det viktigste budskapet som at USA skal samarbeide, ikke gå alene, noe han mener er kjernen i Nobelkomiteens begrunnelse.

Obama hadde allerede et omfattende program bak seg da han gikk opp talerstolen i Rådhuset. Air Force One landet litt tidligere enn varslet, men det var tett mellom høydepunktene da bilkortesjen først nådde sentrum av Oslo.

Obama var smilende og avslappet og tok seg mer tid enn oppsatt på hvert stoppested. Samtalene med statsminister Jens Stoltenberg og medlemmer av regjeringen gikk 25 minutter på overtid, noen som førte til at audiensen på Slottet ble tilsvarende forsinket.

Michelle Obama drakk te og spiste norsk julebakst med Ingrid Schulerud, Stoltenbergs kone, mens ektefellene drøftet klimaspørsmål, Afghanistan og nordområdene på toppen av regjeringsblokken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse