JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever pensjon for utenlandslektorer

Fagorganisasjonen Unio krever pensjon for lektorer som jobber utenlands.

Unio-leder Anders Folkestad er opprørt over at ektefeller til ansatte i utenrikstjenesten får bedret sin pensjon mens rundt 30 utenlandslektorer blir helt neglisjert.

– Kontrasten til diplomatenes ektefeller blir voldsom. Det er ganske frustrerende at ingen vil ta ansvar for lektorer som her er en del av Norges profilering utenlands, sier Folkestad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ordningen for de såkalte utenlandslektorene er finansiert av Utenriksdepartementet og blir administrert av Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU).

Helt forkastelig

I august vendte myndighetene tommelen ned for trygd til denne gruppen. I stedet valgte UD å øke stipendet for disse lektorene. Stipendet skal brukes til å dekke omkostninger knyttet til å bo i utlandet, «herunder eventuelt kjøp av trygde- og pensjonsrettigheter».

Departementet viser til at det er de lokale universitetene i utlandet som har arbeidsgiveransvaret for utenlandslektorene. UD fant det «ikke hensiktsmessig» med et møte med Unio om saken.

– Det er ganske ille at departementet ikke engang vil ha et møte med oss. Det er helt forkastelig at norske myndigheter på denne måten skyver ansvaret fra seg. Det er veldig kritikkverdig, sier Folkestad.

Uten rettigheter

Han har i årevis kjempet for å gi utenlandslektorene bedre vilkår.

– Her dreier det seg om lektorer i videregående skoler eller høyskoler som tar permisjon i kortere eller lengre tid for å operere utenlands. Det er eksempler på lektorer som blir syke og vender hjem til Norge. Da står de uten rettigheter, sier han.

– Jeg kan ikke skjønne at det er så vanskelig å gi pensjons- og trygderettigheter i Norge. Dette kan ikke være så komplisert som departementet påstår. Norske myndigheter må kunne ta et delvis ansvar her, sier Folkestad og legger til at det er manglende vilje det står på.

– Slik situasjonen er i dag må vi som organisasjon be våre medlemmer tenke seg grundig om før de slår til på denne utenriksordningen, sier Unio-lederen. (ANB)

Annonse
Annonse