JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Satte foten ned

Streiken blant sykepleiere i privat sektor utgjorde til slutt en fare for pasientenes liv og helse, ifølge Helsetilsynet.

Fredag satte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) foten ned.

Det var da streiken ble utvidet til Haukeland sykehotell at grensen var nådd. Helsetilsynet konkluderte fredag med at konsekvensene av utvidelsen ville innebære at liv og helse ble satt i fare. Da hadde ikke arbeidsminister Hanne Bjurstrøm noe annet valg en å gå til tvungen lønnsnemnd.

På et møte med partene, Norsk Sykepleierforbund og NHO Service, fredag ettermiddag underrettet hun om avgjørelsen. Den er kommet etter fortløpende dialog med Helsetilsynet

Svekket behandling

– Det var en kombinasjon av situasjonen på Haukeland sykehotell og urovekkende meldinger fra Lambertseter sykehjem i Oslo. Den innebærer at man ikke kunne være sikre på at institusjonene ville ha den nødvendige bemanningen for å ivareta pasientenes liv og helse, sier Bjurstrøm til NTB.

Leger som i løpet av streiken har rykket ut til Lambertseter, har blant annet meldt tilbake til Helsetilsynet om at beboerne ikke så ut til å få den nødvendige behandlingen.

Helsedirektør Lars E. Hanssen sa senest fredag formiddag at streiken foreløpig ikke utgjorde noen umiddelbar trussel mot liv og helse. I løpet av dagen er imidlertid vurderingen endret.

– Det er disse sakene i sum som førte til forslaget om tvungen lønnsnemnd, sier Bjurstrøm.

– Krisemaksimering

De streikende sykepleierne ville fredag omgående vende tilbake til arbeidet, selv om forbundsleder Lisbeth Normann var dypt uenig i konklusjonen til tilsynet og statsråden. Hun framholder at det ble gitt tilstrekkelige dispensasjoner ved begge institusjonene.

– Det har vært krisemaksimering fra første dag fra NHOs side, og det har de nå lyktes med. Det ville vært fullt mulig å ivareta de sykepleiefaglige oppgavene ved Haukeland sykehushotell, sier Normann.

– Så du mener denne situasjonen er presset fram av arbeidsgiverne?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Men de har tydeligvis hatt en strategi som de har lyktes med, sier hun.

Ba om lønnsnemnd

Konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service har pågått siden 26. januar. Striden har stått om tariffavtale, inkludert høyere minstelønn og velferdsordninger. Rundt 100 sykepleiere har vært tatt ut i streik.

NHO gikk torsdag kveld ut og ba myndighetene gripe inn med tvungen lønnsnemnd. Fredag ble det klart at pasienthotellet ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen måtte stenges fra klokken 22.00 dersom streiken fortsatte.

– Dette utfallet var ganske forutsigbart, fordi vi ikke i det hele tatt klarer å nærme oss hverandre. Vi er grunnleggende uenige, sier administrerende direktør Petter Furulund.

Ifølge Furulund avviste sykepleierne under forhandlingene et tilbud om en noe forbedret utgave av tariffavtalen sykepleierne i Fagforbundet har. Sykepleierforbundet krever at deres medlemmer i privat sektor skal ha tilsvarende avtale som medlemmene i offentlig sektor har. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse