JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stuepikenes dilemma

Stuepikene er blant de dårligst lønte i Norge. Dilemmaet kan være at høyere lønn fører til at jobbene forsvinner.

torgny.hasaas@lomedia.no

Når stuepikene på hotellene får høyere lønn, er det ikke sjelden at arbeidsgiverne utvider arbeidsoppgavene slik at stuepikene er nødt til å klargjøre flere rom. Hvis arbeidsgiveren fortsatt ikke er fornøyd, kan arbeidsoppgavene bli satt ut til en ekstern leverandør.

Dette dilemmaet la forbundsleder Arve Bakke fram på gårsdagens tariffseminar i Fellesforbundet.

Han la det fram som et eksempel på hvilke hensyn Fellesforbundet er nødt til å ta i lønnsforhandlingene som starter med frontfagene allerede fredag.

Stuepikeeksempelet er et eksempel i det innenlandske markedet. En vesentlig verdi ved hotellene er at de er der du har tenkt å overnatte. Det har liten betydning om du kjenner til et billig hotell i Bangkok når du skal overnatte på Voss.

De er derfor ikke utsatt for internasjonal konkurranse direkte. Arbeidsplassene og arbeidsoppgavene finnes der, og det er et spørsmål om kampkraft og makt hvordan verdiene som skapes i hotellet skal fordeles.

I Bakkes scenario er utskilling det verst tenkelige alternativet. Det er det fordi all erfaring viser at utskilling innebærer stor fare for lønnsdumping. I dette tilfellet vil arbeidsoppgavene flyttes fra en organisert bedrift og kanskje over til en uorganisert bedrift i hvert fall over til en annen tariffavtale.

I november i fjor ble LO og NHO enige om en ny hovedavtale. I disse forhandlingene ble det også enighet om å nedsette et utvalg som skal ta for seg: «utfordringer og muligheter som nye organisasjonsformer og bedriftsstrukturer medfører, herunder konserner samt i kjeder, franchiseforetak og lignende konstellasjoner.»

Et spørsmål som absolutt hører hjemme der er: Hva skjer hvis arbeidsgiverne unndrar seg resultatet av et tariffoppgjør ved å skille ut virksomhet eller utvide arbeidsoppgavene?

Det er ikke overraskende hvis NHO ikke vil være med på noen endringer. I så fall vil de støtte undergraving av hele tariffsystemet.

Ved tariffoppgjøret har fagbevegelsen streikerett. Derfor må spørsmålet rundt utskilling og andre former for tariffhopping bringes inn i forhandlingene i tariffoppgjøret.

Annonse

Flere saker

Annonse