JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvoterot bekymrer

Regjeringen nekter å gi opp troen på klimakvotene selv om systemet for utslippsreduksjoner møter motbør fra en mengde kritikere.

– Kvotesystemet har ikke det beste omdømmet for tiden. Men inntil vi får på plass en avtale som regulerer utslipp i alle verdens land, er dette systemet det beste vi har, sier Erling Sande (Sp), leder av Stortingets energi- og miljøkomité, til NTB.

De negative kvotesakene har stått i kø den siste tiden. Først kom ramsalt kritikk fra faglig hold om at FNs godkjenningssystem er for dårlig. Så ble det kjent at europeiske land er blitt momssvindlet for 42 milliarder kroner i forbindelse med kvotehandel de siste 18 månedene. I tillegg er Ungarn i hardt vær etter å ha videresolgt u-landskvoter som er levert inn av bedrifter til sletting, norske kvotekjøp i Kina er underkjent av FN fordi klimagevinsten er uklar og USA ventes å si nei takk til hele kvotesystemet.

– Kvoterot

Ifølge Klassekampen kan halvparten av de norske kvotekjøpene bli kjent ugyldige av FN-rådet som godkjenner klimakvotekjøp. Norge har forpliktet seg til å kjøpe et sted mellom 25 og 30 millioner klimakvoter innen utgangen av 2012. Selv om det er inngått kontrakter for kjøp av til sammen 19 millioner kvoter, er så langt bare 660.000 godkjent av FN.

– Jeg er bekymret for regjeringens tempo og resultatene vi har oppnådd så langt. Vi ser at regjeringen utsetter klimatiltak hjemme, samtidig som det er store utfordringer når det gjelder det norske bidraget for reduksjoner i de globale utslippene, sier Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup til VG Nett.

– Høyre er positive til kvotehandel, men vi kan ikke være likegyldige til hvordan systemet fungerer, tillegger han.

Senterpartiets Erling Sande er enig i at Norge må forsikre seg om at pengene som investeres virkelig går til utslippsreduserende tiltak.

– Sakene er jo forskjellige, men det bør uansett være en vekker for oss. Det er avgjørende at vi har kontrollrutiner når det gjelder den kvotehandelen vi selv er med på. Handelen med kvoter som Norge ønsker godkjent må holde høy standard, sier Sande.

– Har troen

Han understreker at de rødgrønne fortsatt har troen på klimakvotene.

– Kvotehandelen har et bredt flertall bak seg på Stortinget, og er helt klart vårt spor. I dette uoversiktlige markedet har vi ikke mulighet til å kontrollere alt. Men vi har kontrollrutiner overfor norsk innsats, og det er vår trygghet, sier Sande.

Like fullt har svindelsaken med momsunndragelser i kvotesystemet også nådd Norge. Ifølge VG har myndighetene beslaglagt 114.500 kvoter til en verdi av 12 millioner kroner. I februar ble to norske selskaper siktet for momssvindel på 127 millioner kroner. Ytterligere tre norske selskaper registrert i det danske kvoteregisteret, men ikke i det norske, er også siktet for tilsvarende forhold.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) avviser at kvotesvindelen er et prov på at systemet fungerer for dårlig. Han har fortsatt tillit til klimatiltaket.

– Selvsagt har jeg tro på kvotesystemet, trass i svindel. Man mister vel ikke troen på butikker selv om det finnes butikktyver, sier Solheim. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse