JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap faller igjen på måling

Arbeiderpartiet fortsetter nedturen og får en oppslutning på 26 prosent. På den annen side har Høyre og Frp solid flertall sammen.

kjell.werner@anb.no

Det er det interessante trekket i aprilmålingen som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi ser tydelige tegn til regjeringsslitasje. De rødgrønne partiene må nok snart sette seg ned for å finne en ny strategi, sier valgforsker Bernt Aardal.

– Hvis denne målingen slår til i valg vil Norge stå overfor et helt nytt politisk landskap, sier valgforskeren. Han viser til at Ap, Høyre og Frp er nesten jevnstore, mens sentrum har blitt en liten samlet størrelse.

Stort fall for Ap

Opinions politiske barometer for mars viser en tilbakegang for Ap på 1,3 prosentpoeng. På to måneder har statsminister Jens Stoltenbergs parti falt med over fem prosentpoeng. Også Senterpartiet gjør det dårlig. Partiet går tilbake 1,4 prosentpoeng siste måned og lander på fire prosent oppslutning, som også er sperregrensen for utjevningsmandater.

På den annen side går SV kraftig fram. SV-leder Kristin Halvorsen kan registrere et byks opp på 2,4 prosentpoeng. Partiet hennes får ni prosent.

Borgerlig flertall

Meningsmålingen viser et solid borgerlig flertall med en framgang på 19 mandater siden valget i fjor høst. Høyre og Fremskrittspartiet har flertall sammen med en margin på to mandater.

Bakgrunnstallene viser at hver femte Sp-velger har satt seg på gjerdet, mens 15 prosent av Ap-velgerne nå er usikre. Bare 63 prosent av fjorårets Ap-velgere holder nå fast ved partiet. På den annen side har Høyre og Frp en lojalitet på henholdsvis 89 og 84 prosent.

Misnøyen øker

– Det er tydelig at misnøyen med Arbeiderpartiet brer seg samtidig som det er et negativt fokus mot regjeringen generelt. Høyre har hatt en jevn opptur, mens Frp har holdt stillingen, sier Bernt Aardal.

Ap-nestleder Helga Pedersen minner om at meningsmålinger hele tiden vil svinge.

– Men vi gleder oss selvsagt ikke over denne målingen. Jernbanekaoset og høye strømpriser er nok noe av forklaringen, og den siste tids uro rundt lokalsykehusene har også slått ut. Her er det blitt framstilt som at det er uenighet mellom regjeringspartiene. Småkrangling mellom regjeringspartier slår alltid negativt ut, sier Pedersen.

Angripes fra «venstre»

Ap-nestlederen har også en formening om hvorfor Høyre og Frp gjør det så vidt bra på meningsmålinger.

– Disse partiene har vært musestille om egen politikk. Vi har ikke hørt noe om skattelettelser, privatisering og et mer liberalt arbeidsmarked. Høyre og Frp har nøyd seg med å spille på misnøye med vår politikk. Vi har altså blitt angrepet fra venstre. Det er ikke noe rop om mer høyrepolitikk i befolkningen, sier Pedersen.

Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum har fortsatt håp om at de rødgrønne skal kunne få flertall ved neste stortingsvalg.

– Når det kommer til stykket vil vi finne løsninger sammen, sier Vedum.

Tallenes tale

Opinions måling er tatt opp i perioden 6. til 12. april. Tusen personer er spurt gjennom Norstats webpanel. 76 prosent har avgitt partipreferanse for hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. Slik er partifordelingen (endring fra mars i parentes):

Ap ... 26,0 prosent (tilbake 1,3)

SV ... 9,0 prosent (fram 2,6)

Sp ... 4,0 prosent (tilbake 1,6)

Frp ... 25,4 prosent (fram 0,3)

Høyre ... 24,4 prosent (fram 0,1)

KrF ... 4,4 prosent (tilbake 0,1)

Venstre ... 4,8 prosent (tilbake 0,2)

Rødt ... 1,3 prosent (fram 0,1)

Andre ... 0,7 prosent (fram 0,2) (ANB)

Annonse
Annonse