JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prestene må vike for loven

Ingen kan skyve taushetsplikten foran seg som en unnskyldning for ikke å varsle om straffbare handlinger som kan bli begått på nytt.

Det sier justisminister Knut Storberget (Ap) som fredag sendte brev til 11 norske organisasjoner, kirkesamfunn og interesseorganisasjoner der medlemmene har taushetsplikt. Her innskjerper han dagens bestemmelser samtidig som han varsler at regjeringen vil fremme lovforslag for Stortinget før sommeren der paragraf 139 i straffeloven innskjerpes.

– Avvergingsplikten vil i det nye lovforslaget bli klargjort samtidig som terskelen for å varsle senkes. Det skal være nok med sannsynlighetsovervekt for at plikten til å varsle inntrer, sier Storberget.

Ny straffelov

Justisministeren sier innskjerpingen faller sammen med den nye straffelovens paragraf 196. Denne loven er vedtatt, men har ikke trådt i kraft. Derfor vil det ikke være nødvendig med noen høring før loven innskjerpes, sier Storberget.

I brevet fra justisministeren opplyser han at plikten til å avverge kriminelle handlinger vil bli utvidet til å gjelde straffbare forhold som ikke er oppregnet i dagens lovparagraf. Det gjelder alle seksuelle handlinger mot barn, vold i nære relasjoner og misbruk av overmaktsforhold.

I tillegg vil også medvirkning rammes. Den som for eksempel overtaler eller forsøker å overtale noen til ikke å melde fra om overgrep til politiet vil bli behandlet som medskyldig.

– Det vil dessuten uttrykkelig gå fram av loven at taushetsplikt må vike for avvergelsesplikten, skriver justisministeren i brevet.

Mottakerne

De som får brevet er naturlig nok grupper som omfattes av taushetsplikt i sitt arbeid. Det er Norges kristne råd, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Islamsk Råd og Det mosaiske trossamfunn.

Men innskjerpingen gjelder på ingen måte bare religiøse sammenslutninger. Brevet er også sendt til Den norske legeforening, Den Norske Advokatforening, Norsk psykologiforening, Norges Apotekerforening, Norsk jordmorforening, Norsk Sykepleierforbund og alle offentlige meklingsmenn i ekteskapssaker.

Til NTB sier Storberget at han tar sikte på at den nye loven skal tre i kraft før sommerferien. Han bekrefter at det er den siste tids diskusjon om taushetsplikten i den katolske kirke som har bidradd til at innskjerpingen kommer nå. Samtidig understreker justisministeren at regjeringen i snart fem år har hatt et skarpt søkelys på vold mot barn og vold i nære relasjoner.

Moralsk plikt

Storberget sier han undrer seg over hvordan voksne menn kan skyve taushetsplikten foran seg for å dekke over overgrep mot små barn. Han finner det moralsk forkastelig og sier vi nå var kommet til et punkt der «nok er nok».

– Vi er raske til å kaste straffansvar på ressurssvake personer og velte ansvar over på barna i overgrepssaker. Det må vi få slutt på, mener justisministeren.

På spørsmål om hvordan han vurderer Bibelens ord om at man skal lyde Gud mer enn mennesker, sier Storberget at han føler seg trygg på at Gud vil se i nåde også til dem som avdekker overgrep mot uskyldige barn.

Jurister også

Mye kan tyde på at justisministeren kanskje vil få de største problemene med sine egne når taushetsplikten nå nedprioriteres. I forbindelse med sakene som er avdekket i den katolske kirke har jussprofessor Ståle Eskeland sagt at prester ikke har varslingsplikt. Han fikk støtte av en annen juridisk professor, Eivind Smith, som for bare noen dager siden sa til NTB at hovedregelen i norsk rett er at taushetsplikten gjelder. Så kommer det noen unntak fra hovedregelen.

Nå får både prester, jurister og leger en ny paragraf i straffeloven å bryne seg på. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse