JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spenning rundt datalagring

Høyres landsmøte vil søndag vedta en resolusjon om EUs datalagringsdirektiv, men lite tyder på at motstanderne er sterke nok til å presse gjennom et nei.

Resolusjonskomiteen kom fredag til at direktivet skal behandles som en del av en bredt anlagt resolusjon om personvern. Utgangspunktet er et forslag fra Oslo Høyre. «Vandrehallen» på Hotel Scandinavia i Oslo summet fredag kveld av spekulasjoner om hva dette faktisk betyr for utfallet.

Partileder Erna Solberg tok det øyensynlig med stor ro.

– Vi har hele tiden åpnet for at dette blir tema for en resolusjon. Landsmøtet er suverent når det gjelder vedtak, samtidig vet delegatene hva jeg mener om saken. Det er stadig mange ubesvarte spørsmål, ikke minst hvilke følger det vil få om Norge bruker reservasjonsretten i EØS. Derfor er det for tidlig å vedta noe nå, sier Solberg.

Fornøyd

Unge Høyre-leder og direktivmotstander Henrik Asheim er imidlertid strålende fornøyd med at saken kommer til behandling og votering, selv om han innser at flertallet i resolusjonskomiteen ikke legger opp til en ja/nei-avstemning.

Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen er også tilfreds med at prosessen går videre på landsmøtet og ikke blir blokkert av resolusjonskomiteen.

Slik det så ut fredag kveld, vil motstanderne i seks fylkespartier og i student- og ungdomsorganisasjonen stemme subsidiært for en resolusjon med en kritisk vinkling, etter at deres eget forslag om avvisning faller.

Går sin gang

Det åpner for at ledelsens løp blir fulgt. Den interne høringsrunden går sin gang fram mot 27. august. Innen den tid håper Høyre å ha fått et klarere inntrykk av hva regjeringen vil legge fram for Stortinget i oktober. Det vil også foreligge flere opplysninger om hva den interne evalueringen i EU vil føre til av endringer.

Den politiske situasjonen er slik at Arbeiderpartiet trenger Høyres stemmer i Stortinget for å få direktivet vedtatt. Både SV og Sp er imot, det samme Frp, KrF og Venstre.

Røe Isaksen advarer imidlertid mot å tro at Høyre mer eller mindre automatisk vil «falle på plass» bare fordi det dreier seg om en EU-sak. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse