JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toppmøte i Bergen

Rett over pinse skal det holdes en norsk-russisk rundebordskonferanse i Bergen.

kjell.werner@anb.no

Temaet for politikerne som samles er miljøvennlig energiproduksjon i lys av klimakrisen.

– For meg har det vært et poeng å kunne vise fram hva vi har å by på i Bergen, sier stortingsrepresentant Per Rune Henriksen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det var Henriksen som i fjor høst tok initiativ for å få lagt årets konferanse til Bergen.

– Her finnes et internasjonalt ledende fagmiljø på de aktuelle temaene. Jeg er stolt av å kunne på synliggjøre dette for nordiske og russiske kolleger, sier Ap-representanten fra Hordaland.

Konferansen består av parlamentarikere fra Russland og Nordisk råd. Også de regionale parlamentene i Nordvest-Russland er representert.

Tirsdag vil politikerne få høre foredrag om Statoils havvindmølleprosjekt «Hywind» og om planene for CO2-deponering og CO2-Fangst på Mongstad. Professor Eystein Jansen fra Bjerknesinstituttet vil så fortelle om energi- og klimapolitikken.

Onsdag blir det besøk på Osebergplattformen hvor man vil se norsk olje- og gassproduksjon på nært hold.

Torsdag skal parlamentarikerne diskutere miljøvennlig energiproduksjon og det videre samarbeidet mellom Nordisk Råd og russiske parlamentarikere.

Viktig erfaring

– Statoils arbeid med CO2-fangst og lagring på Sleipner siden 1996 har gitt verdifull erfaring som blir brukt i arbeidet på Mongstad. Selv om fullrensing av varmeverket på Mongstad er utsatt, fortsetter arbeidet med etablering av testsenteret hvor ulike teknologier for fangst og lagring av CO2 skal utvikles. Det er først og fremst dette arbeidet som er interessant i et internasjonalt perspektiv, sier Henriksen.

Han peker på at Nordisk Råd lenge har hatt et sterkt engasjement for samarbeid om energi og miljøspørsmål i nordområdene.

– Etter at vi nå fikk gjennombruddet i delelinjeforhandlingene mellom Norge og Russland, går dette samarbeidet inn i en ny æra. Det er nå viktig at vi på alle politiske plan etablerer en felles forståelse for viktigheten av å ta miljøhensyn i sårbare områder, og ikke minst at vi får synliggjort at dette lar seg gjøre i praksis, sier Henriksen. (ANB)

Annonse
Annonse