JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Penger er roten til god helse

Stadig flere nordmenn er dekket av en kollektiv helseforsikring gjennom jobben. Det gleder både leger og forsikringsselskap.

Det er legen Jørgen Skavland som i Dagsavisen advarer mot stadig større klasseskiller i helsevesenet. LO-Aktuelt har tidligere skrevet om denne utviklingen hvor du enten privat eller gjennom arbeidsgiver, kan ”kjøpe” deg forbi helsekøene. På ett år har andelen nordmenn som er dekket av en behandlingsforsikring, økt med 24 prosent, skriver Dagsavisen. Og det er naturligvis ikke renholderen, renovasjonsarbeideren eller hjemmehjelperen som kan nyte et slikt gode. Bra lønn og god utdanning er kriterier som kjennetegner de som har slike ordninger.

Lege Skavlan har et tankevekkende poeng som sjelden kommer fram i denne type debatter. Leger er som alle andre glad i å tjene penger. Har du et kne som hangler kan sjansen for en operasjon bli mer styrt av legens økonomiske lyster enn rent faglige vurderinger. Det er faren i alle bransjer hvor den som gir deg et faglig råd også er den som tjener penger på å gjøre jobben. Og her er leger neppe bedre enn andre yrkesgrupper.

Jørgen Skavlan antyder at denne utviklingen er ønsket av den rødgrønne regjeringen. De som får hjelp av private vil jo gå ut av de offentlige helsekøene og også avlaste offentlige budsjetter. Men baksidene er mange. Vokser dette markedet ytterligere vil vi raskt oppleve en kompetanseflukt fra det offentlige helsevesenet. Det kan senke kvaliteten på det offentlige tilbudet og også bidra til mangel på personell. Køene vil dermed vokse. Det vil igjen bidra til at de som har økonomisk evne vil prioritere private løsninger. Dermed svekkes også oppslutningen om fellesskap og skattefinansiering.

Men det mest alvorlige er at vi forsterker klasseskillene i det norske samfunnet. Og de som rammes vil i stor grad være fagorganiserte i LO-forbund og alle de som står utenfor arbeidslivet. En slik utvikling må bekjempes. Og den eneste måten å gjøre det på er å sikre at det offentlige leverer på kvalitet og dekker folks behov.

Annonse
Annonse