JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lytt til NTL Skatt og den britiske finansministeren

Den konservative britiske finansministeren tar grep som Sigbjørn Johnsen bør lære av. George Osborne bruker hodet.

Britene går inn i minst fire tøffe år. Den konservative/liberale regjeringen gjennomfører kutt som rammer alle briter. Bare i offentlig sektor er det varslet at nesten en halv million jobber vil forsvinne. Fagbevegelsen raser, men ute blant folk virker det som man resignert aksepterer at det er behov for det tidsskriftet ”The Economist” karakteriserer som ”de lange knivers dag”.

Finansminister George Osbornes presentasjon av kuttene er interessant lesning. Det kan nok være delte meninger om hvordan regjeringen går løs på utfordringene, men ingen kan beskylde dem for å mangle handlekraft. Og på ett område er det all grunn til å lytte til Osborne: ” Vi vil bruke 900 millioner pund mer på målrettet arbeid mot skatteunndragelse og bedrageri. Disse ekstra 900 millioner pund vil hjelpe oss å samle inn 7 milliarder pund i manglende skatteinntekter”, påpekte finansministeren i sin tale.

Dette er en enkel sannhet som NTL Skatt har påpekt i en årrekke overfor Finansdepartementet. Senest i siste utgave av medlemsbladet NTL Skatt fastslår Stein Thorvaldsen i sin lederkommentar at én ekstra krone til skatteetaten medfører minst det tidobbelte i statskassen. Og NTL Skatt er krystallklare på at etaten mangler ressurser på de fleste områder. Dette bekreftes også langt på veg av Riksrevisjonens siste undersøkelse av etatens arbeid med selvangivelser.

En effektiv og velfungerende skatteetat vil ikke bare sikre felleskassen helt nødvendige nye inntekter. Like viktig er det at det vil bidra til at folk føler at de blir rettferdig behandlet i forhold til alle andre. Vi må ikke bare være trygge på at selvangivelsen vår blir faglig vurdert. Vi må også vite at rik og fattig, privatpersoner og næringsliv får den samme kontrollen og oppfølgingen. Likhet og rettferdighet er avgjørende for god skattevilje og skattemoral.

Derfor er det helt uforståelig at den mest lønnsomme investeringen finansministeren kan foreta, uteblir.

Annonse
Annonse