JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pengegaver kan bli politisak

Pengegavene til Senterpartiet kan bli gjenstand for gransking av både skatte- og påtalemyndigheter.

Det mener Per-Kristian Foss, Høyres saksordfører i kontroll - og konstitusjonskomiteen.

– Måten faktureringen er utført på fra Senterpartiet til de to giverne, Eidsiva Energi og Troms Kraft, styrker mistanken om at det hele var en dekkoperasjon, sier Foss til NTB.

Han mener mye tyder på at det hele var avtalt spill mellom selskapene og Sp. Ved at pengegavene ble beskrevet som prosjektstøtte, kunne de utgiftsføres i regnskapet. Foss mistenker at det underhånden var klart at mesteparten skulle gå rett i partikassen.

– Men gavene blir ikke mindre ulovlige av den grunn, sier han.

Sps generalsekretær Knut M. Olsen fastholder at fakturaene var reelle, og det hele tiden var klart at prosjektet om fornybar kraft skulle gi overskudd. Han hevder at både givere og mottakere kjente til dette.

Gransking

Saksordfører Foss opplyser at Finanstilsynet nå går gjennom revisjonen av regnskapene til Eidsiva Energi og Troms Kraft, blant annet for å se om utgiftene faktisk er fradragsberettiget. Hvis ikke, kan bokføringsloven være brutt, noe som kobler inn skattemyndigheter og eventuelt påtalemyndigheten.

Foss gjør det klart av medlemmene av kontroll- og konstitusjonskomiteen ikke er involvert i denne skattemessige oppfølgingen av pengesaken, ei heller en eventuell politigransking.

Den neste skrittet i den politiske behandlingen er at komiteen skriver sin innstilling, der de ulike partiene vil framføre sin kritikk med den tyngde de finner påkrevd. Mange representanter skal neste uke delta på Nordisk råds sesjon i Reykjavik, men Foss opplyser at det parallelt vil bli jobbet iherdig med innstillingen.

– Vi satser på å få lagt den fram fredag i neste uke. Opposisjonen har dessuten som mål å kunne skrive felles merknader, sier Foss.

Innstillingen vil så bli debattert i plenum, men kritikken vil bli avvist av det rødgrønne flertallet. Ut over velgernes dom får saken dermed ingen følger for kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Dødt spor

Komiteen vil ikke gå nye runder med Navarsete om det interne dokumentet som hun i høringen tirsdag ikke ville utlevere.

– Å be om det en gang til, for så å få et nytt avslag, har lite for seg. Men statsråden har tid til å tenke seg om fram til innstillingen foreligger. Hvis vi ikke får tilgang til notatet, vil det klart skjerpe de kritiske merknadene, sier Foss.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener også at det er naturlig at påtalemyndigheten ser på saken.

– Så langt jeg kan forstå, er fakturaene ulovlige. Da skal påtalemyndigheten se på det, sier Grande til Dagens Næringsliv.

Professor Atle Johnsen ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap ved Norges Handelshøyskole sier til DN at håndteringen av fakturaene kan være brudd på bokføringsloven.

– Hvis det er fakturert som prosjektstøtte og i regnskapene blir presentert som partistøtte, så er regnskapsoppsetningen misvisende, sier Johnsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse