JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp mot dumping

Det skal ikke lønne seg for norske fiskere å dumpe småfisk over bord.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) pålegger tilsynsmyndighetene å bruke regelverket strengt.

– Det er næringa og skippernes ansvar å unngå dumping av fisk. Dersom noen likevel dumper fisk med overlegg og blir tatt for det, må vi ha en straff som er avskrekkende. Jeg har derfor gitt Fiskeridirektoratet instruks om å vurdere tilbakekalling av tillatelser både permanent og midlertidig for aktører som blir tatt i dumping, sier fiskeriministeren til NTB.

Dokumenterte dumping

Instruksen ble gitt i et møte hun hadde med Kystvakten, Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet og Norges Fiskarlag. Bakgrunnen er avsløringene i høst der Kystvakta har dokumentert dumping av småfisk fra trålere eid av Kjell Inge Røkkes Norway Seafood og den store nordnorske aktøren Nergård.

– Jeg trodde faktisk ikke at norske fiskere holdt på med utkast av fisk da disse sakene ble kjent. Det er for det første ulovlig. Men i tillegg har vi i Norge holdt fanen så høyt overfor EU og utlendinger som holder på med denne aktiviteten. Derfor ville jeg skaffe meg oversikt over omfang og utbredelse av dumpingen, sier Berg-Hansen.

Ikke stort problem

Ifølge fiskeriministeren kom det ikke fram nye graverende forhold under møtet.

– Havforskningsinstituttet sier de ikke har noen indikasjoner på at det har vært et stort problem med utkast de siste årene. Konklusjonen fra møtet er at det er vanskelig å vite eksakt hvor stort omfanget er. Derfor skal vi arbeide for å få bedre analyser av omfanget og risikoen for ulovlige handlinger knyttet til dumping, sier hun.

Elektronisk analyse

Fiskeridirektoratet har allerede tatt i bruk nye og mer effektive metoder for å avsløre dumping og annet fiskejuks. Fra 1. oktober i år måtte alle fartøy over 21 meter levere elektronisk fangstdagbok til Fiskeridirektoratet. Ordningen utvides fra nyttår til også å gjelde fartøy over 15 meter.

Fangstdagboken vil blant annet bli brukt til å analysere fangstsammensetningen i fiskeflåten.

– Hvis man gjennom elektronisk rapportering ser båter som konsekvent bare leverer stor fisk mens andre i samme område har et mer nyansert fangstbilde, vil det være en indikasjon på hvilke fartøy man må se ekstra nøye på, sier Lisbeth Berg-Hansen til NTB.

Aktsomhetsfelt

Kystvakten har også fått klarsignal til å kunne innføre såkalte aktsomhetsfelt hvor det ikke er forbudt å fiske, men hvor fiskere bør være varsomme med å fiske dersom de vil unngå småfisk eller uønsket innblanding av bifangst.

Ifølge fiskeriministeren er det på fiskefelt i sør det er mest aktuelt å innføre aktsomhetsfelt i tillegg til dagens ordning der fiskefeltene enten er helt åpne eller lukket.

– Opprettelse av aktsomhetsfelt vil også være et aktuelt tema i fiskeriforhandlinger med EU og andre land. Hvis vi ikke klarer å bli enige om felles aktsomhetsfelt i Nordsjøen, vil vi likevel etablere egne ordninger for stengte områder på norsk side, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse