JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsøk på fredsavtale i nord

Det nærmer seg «fredsavtale» om laksefisket i samiske områder i nord.

Miljøverndepartementet og Sametinget har inngått en avtale som i beste fall kan fungere som en «fredsavtale» i den årvisse striden om reguleringene av laksefisket i samiske områder i nord.

Avtalen ser ut til å gi Sametinget en større innflytelse enn den samiske befolkningen - særlig sjølaksefiskerne i Finnmark - har hatt de siste årene, etter at det ble gjennomført drastiske reguleringer i sjølaksefisket.

Avtalen ble underskrevet 24. november av statssekretær Heidi Sørensen (SV) for Miljøverndepartementet og rådsmedlem Marianne Balto for Sametinget. Den kalles ikke «fredsavtale», men «Rammeavtale om gjennomføring av konsultasjoner knyttet til reguleringer i fisket etter anadrome laksefisk.»

Konsultasjonsplikt

Hittil har denne avtalen fått liten oppmerksomhet. Den fastslår at det skal gjennomføres konsultasjoner mellom miljømyndighetene og Sametinget om reguleringer i laksefisket i Nord-Troms og Finnmark. Bakgrunnen er at det i den samiske befolkningen har vært sterk misnøye med den måten reguleringene har vært gjennomført på av Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Det går fram av rammeavtalen at den først fra 2012 kan få nevneverdig betydning. Årsaken er at det ifølge avtalen ikke vil bli foretatt reguleringsendringer for sjølaksefisket i Nord-Troms og Finnmark i 2011, og at reguleringsendringene for elvene i dette området vil være «av mindre omfang».

Omfattende prosess

Rammeavtalen beskriver i ti punkter en omfattende prosess som skal gjennomføres før reguleringer blir endelig fastsatt. Det blir fastslått at DN er ansvarlig myndighet for forskrifter om laksefiske i sjø og elv.

DNs plikt til konsultasjoner med Sametinget blir uttrykkelig fastslått. Men saken kan rask havne i Miljøverndepartementet. «Når konsultasjoner i henhold til denne avtalen er gjennomført i god tro og det likevel gjenstår uenighet mellom partene, forelegges saken for Miljøverndepartementet», heter det i avtalens punkt 2.

Folkerettslig forpliktelse

Et arbeidsutvalg med bred representasjon - også fra sjølaksefiskerne - skal bistå i prosessen. Dersom det gjennom drøftingene i arbeidsutvalget ikke oppnås enighet, må saken til slutt forelegges Miljøverndepartementet.

Departementet må så gjennomføre konsultasjoner med Sametinget i henhold til avtalen fra 2005 om «Prosedyrer for konsultasjoner mellom statlige myndigheter og Sametinget». Denne avtalen regulerer statens folkerettslige forpliktelse til å konsultere med urfolk. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse