JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landet på oljenei i Lofoten

Regjeringens nei til konsekvensutredning om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen omtales av miljøbevegelsen som en «historisk seier».

Oljebransjen og Fremskrittspartiet sier at ikke noe er endelig avgjort.

Kompromisset i en av de vanskeligste sakene internt i den rødgrønne regjeringen ble endelig klart sent torsdag. Det blir ikke noen konsekvensutredning i inneværende stortingsperiode, ifølge flere medier som viser til sikre kilder.

Vedtaket er en viktig politisk seier for Senterpartiet og ikke minst SV. Det var spekulasjoner om hvorvidt SV ville trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet sto på sitt standpunkt om en utredning.

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete bekrefter fredag formiddag at det ikke blir konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Miljø-jubel

Miljøbevegelsen jubler over vedtaket. Både generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge og Bellona-leder Frederic Hauge mener vedtaket har historiske dimensjoner.

– Regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Erik Solheim får uvanlig og fortjent ros fra WWF. Dette er i virkeligheten et veiskille. For første gang har de mektige oljeinteressene blitt slått tilbake i en sak som har absolutt topp prioritet for dem, sier Hansson til NTB.

– Dette er en fantastisk seier. Bellona har kjempet mot olje utenfor Lofoten helt siden vi startet opp for 25 år siden, så dette er en stor dag for oss. Vi klarte å stoppe oljebransjen utenfor Røst i Lofoten i 2001, og vi lykkes fortsatt i kampen mot de mektige oljeselskapene. Dette viser at det nytter å slåss, sier Hauge.

Også Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja og lederen i AUF har gitt uttrykk for stor glede over vedtaket.

– Ofrer arbeidsplasser

I den andre enden av skalaen er de energipolitiske talspersonene i Høyre og Fremskrittspartiet skuffet.

– Det mest skuffende er at Ap lar SV styre energipolitikken. Konsekvensene er at arbeidsplasser i Nord-Norge ofres og at utviklingen av Norge som energileverandør svekkes, sier Høyres talsperson Siri A. Meling til NTB.

Frps energi- og klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen mener imidlertid at saken ikke er tapt.

– Det er trist at Ap prioriterer å sysselsette fire SV-ere i regjeringen fremfor å skape tusenvis av nye, lønnsomme arbeidsplasser langs hele kysten. Men det positive er at beslutningen ikke stanser en ny regjering fra å ta nye skritt i 2013. SVs seier vil være høyst midlertidig med en Frp/Høyre-regjering i 2013, sier Solvik-Olsen.

Bred innhenting

Arbeiderpartiets nei til konsekvensutredning er ifølge VG og NRK sukret med at deler av innhentingen av kunnskap overføres fra Miljøverndepartementet til Olje- og energidepartementet, mens Miljøverndepartementet, Næringsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet vil få medansvar for deler av kunnskapsinnhentingen. Ved å gjøre kunnskapsinnhentingen så bred som mulig, vil den bli svært lik en fullverdig konsekvensutredning. Dermed vil et utredningsarbeid kunne gå raskere når det eventuelt ville bli aktuelt.

– Maks et års forsinkelse

Professor Johan Petter Barlindhaug ved Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland peker på denne muligheten i et intervju med Nationen, og anslår at ved en slik prosess vil den formelle prosessen for å åpne for boring kunne gjennomføres på kort tid.

– Vi snakker om mellom et halvt og ett år ekstra, ikke mer, sier Barlindhaug, som også er styreleder i oljeselskapet North Energy.

– Ikke endelig

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Kristin Bremer Nebben, sier til NRK at et nei til konsekvensutredning ikke er det samme som et endelig nei til oljeboring.

– Det kan enten være en reell utsettelse i to år, eller det kan være slik at man kaller det noe annet, men at det i praksis åpnes for en konsekvensutredning. I så fall blir det jo bare ord, sier Nebben.

Jubler for «oljeseier»

Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja jubler over meldingen om at det ikke blir konsekvensutredning i denne perioden.

– Nå er jeg både stolt og glad! Der oljeindustrien har hatt penger, reklamekampanjer og smøreturer, har vi hatt en masse engasjerte folk i ryggen. Det er det brede samarbeidet mellom fiskere, lokalt næringsliv, nordlendinger og støttespillere over hele landet som gjør at vi har klart å stå han av, sier Folkeaksjonens leder Gaute Wahl.

Han lover at Folkeaksjonen vil fortsette arbeidet.

– Nå skal vi først feire denne seieren, men om noen tror de skal få endret dette vedtaket i løpet av de nærmeste årene, tar de grundig feil. Folkeaksjonen står sammen med fiskerne, reiselivet og ungdommen om å ta vare de enorme fornybare verdiene utenfor kysten vår. Disse er uendelig mye viktigere enn noen tiårs oljeprofitt, sier Wahl. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse