JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ruster seg for nye slag

SV og miljøbevegelsen vant slaget om Lofoten. Nå ruster de seg for ikke å tape krigen.

Oljetilhengerne ser allerede fram til omkamp i neste stortingsperiode.

Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ga etter for presset fra de to minste regjeringspartiene. Dermed blir det ikke konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i denne omgang.

Men allerede i 2013 kan en ny regjering starte arbeidet med å åpne de omstridte områdene for oljevirksomhet. En del av blokken Nordland VI er allerede konsekvensutredet, og der kan det i prinsippet startes leteboring umiddelbart etter et valg.

– Dersom det blir et regjeringsskifte, håper jeg Venstre og KrF lærer av SVs eksempel og står hardt på kravene, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Advarer

Både Kristelig Folkeparti og Venstre tar gjerne opp hansken fra Solheim.

– Jeg vil advare Høyre og Fremskrittspartiet mot å tro at denne miljøseieren vil bli gjort om i 2013. Med sentrum eller SV på vippen i Stortinget kan torsken føle seg trygg i Lofoten, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal til NTB.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier det er fullstendig uaktuelt å sitte i en regjering som åpner for en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Like uaktuelt er det for Venstre å samarbeide om et budsjett med en regjering som åpner for oljevirksomhet i de aktuelle områdene.

I kulissene venter dessuten flere miljøorganisasjoner som vil gjøre alt for å trenere en eventuell konsekvensutredning.

– Vi er ganske gode på klagefrister, og har et par overraskelser i bakhånd. Dette vil ikke være gjort på ett år, for å si det sånn, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier Olje- og energidepartementet skal hente inn mer kunnskap om havområdene utenfor Lofoten for å sikre at en eventuell konsekvensutredning tar minst mulig tid.

– Fra beslutningen tas til konsekvensutredningen er ferdig vil det ta inntil ett års tid, sier han.

Kompromiss

Som betaling for Lofoten-seieren måtte SV gå med på å tillate oljevirksomhet nærmere land utenfor Troms og Finnmark. Der reduseres grensen fra 50 kilometer til 35 kilometer fra kysten.

– Der måtte vi gi oss. Hvis SV hadde hatt rent flertall, hadde ikke dette skjedd, sier SV-leder Kristin Halvorsen, som likevel mener prisen er verdt å betale.

Også på andre områder måtte SV og miljøinteressene gi etter. Resultatet av regjeringens Lofoten-pakke innebærer nemlig konsekvensutredning av havområdene utenfor Jan Mayen og de nye områdene sørøst i Barentshavet, som delelinjeavtalen med Russland ga Norge.

Ønsket om skjerpede krav til utslipp fra oljevirksomheten i de aktuelle områdene blir avvist, samtidig som det legges opp til rekordtildelinger av nye konsesjoner i allerede åpnede områder på norsk sokkel.

– Dette er mye å bytte bort for noen års utsettelse av Lofoten. Seieren kommer med en bismak, sier havrådgiver Frida Bengtsson i Greenpeace.

I Bellona og WWF er mottakelsen langt bedre.

– SV har gjort en god jobb, og resten av regjeringen har brukt hodet, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge. Han understreker at organisasjonen vil kjempe imot oljevirksomhet også i Barentshavet, men sier det absolutt viktigste var seier i slaget om Lofoten.

Fornøyde

I Nord-Norge sier oljetilhengerne i Arbeiderpartiet at de er fornøyde med regjeringens løsning, selv om det ikke blir konsekvensutredning.

– Jeg er veldig godt fornøyd med det som regjeringen har kommet fram til. I praksis betyr det at den opprettholder en tenkt tidsplan for når det kan være mulig å iverksette en leteaktivitet, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland til NTB.

Han får støtte av en annen tidligere Ap-statsråd, styreleder Guri Ingebrigtsen i lobbyorganisasjonen Lofoten og Vesterålen Petro.

– Jeg opplever ikke dette som noe å bli veldig rasende for. Jeg hadde vært enda mer fornøyd om man hadde gått den vanlige veien, men jeg ser at det ikke er mulig og da synes jeg man har funnet en god løsning, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse