JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spår tøff kamp om lønn

Det er duket for tøff kamp mellom sykepleiere, lærere og grupperinger i LO om hvem som skal få mest ut av lønnsfesten de neste årene.

Årets mellomoppgjør er i full gang, men den helt store uttellingen for lønnstakerne er det ikke så mange som venter i år. Lønnstakerne kan imidlertid vente seg gode lønnsoppgjør fram mot 2014, ifølge analysene til Statistisk Sentralbyrå og Norges Bank.

LO-leder Roar Flåthen sier til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at arbeidstakerne selvsagt skal ha sin del av verdiene som skapes, hvis de hyggelige prognosene skulle slå til.

Mange krav

Da er det duket for lønnskamp mellom en rekke ulike grupper. Sykepleierne og andre kvinnedominerte grupper med utdanning i offentlig sektor mener å stå langt fram i køen. Men det gjør også lavtlønte kvinnedominerte grupper i LO. Lærerne forventer et løft, og det kan også se ut som det løsner i industrien. Likelønn står fremdeles høyt på dagsorden, men hvem skal prioriteres?

– Prioriterer vi lavtlønte, er det også et likelønnsløft på grunn av den store andelen kvinner, sier Flåthen, som understreker at han ikke har startet neste års forhandlinger ennå. Men han er klar på at likelønn fortsatt vil stå sentralt.

– Vil bære frukter

– I andre sektorer, for eksempel i staten, har det aldri vært satt av så mye penger til likelønnsløsninger som i fjor. Jeg er helt overbevist om at det vil bære frukter over tid. Man løser ikke disse skjevhetene over ett oppgjør, men likelønn har et sterkt fokus og det er prioritert i det tariffpolitiske arbeidet, slår Flåthen fast.

– Verdsettes utdanning for lite, og bør for eksempel lærerne få et løft?

– De fleste grupper kan finne argumenter for at akkurat de burde hatt mer enn andre. Det er mange grupper som kan hevde dette, også i LO. I Fellesorganisasjonen (FO) kan man hevde det samme som Unio og Anders Folkestad. Sykepleierne hevder det samme, og isolert sett kan du ha sympati for det, men dette skal det forhandles om, sier Flåthen.

– Diskriminert

– De store kvinnedominerte yrkesgruppene i kommunal sektor er utsatt for lønnsdiskriminering, sier Mimi Bjerkestrand, som er leder i Utdanningsforbundet og forhandlingsleder for Unio Kommune.

Hun mener både førskolelærere, lærere, sykepleiere og andre med høgskoleutdanning får dårlig avkastning for sin utdanning.

– Det må det gjøres noe med i kommende lønnsoppgjør. Våre yrker må verdsettes høyere, ogbedre rekruttering er nøkkelen dersom kommunene skalinnfri helt nødvendige velferdstjenester innenfor utdanning og helse, mener Bjerkestrand.

– Får ikke uttelling

Lederen i Sykepleierforbundet, Lisbeth Normann, er også klar for lønnskamp. Hun henter fram en ny rapport fra KS som viser at faglært arbeidskraft er dyrere enn ufaglært, men at kostnadene for kommunene likevel blir lavere når andelen faglærte øker.

– Dette viser hva vi har påpekt lenge; at kompetanse lønner seg. Men utdanningsgrupper i offentlig sektor får likevel ikke uttelling for utdannelsen og kompetansen. Skal det offentlige klare å rekruttere den kompetansen de har behov for i framtiden, må man også lønne dem riktig. For meg er derfor likelønn en viktig kampsak, sier Normann.

– Det er gjennom lønn vi vil klare å rekruttere og beholde nødvendig kompetanse i offentlig sektor, mener Normann.

Vil ikke vente

Unio-leder Anders Folkestad, som har både sykepleiere og lærere i sin hovedorganisasjon, deler utålmodigheten.

– Flåthen og LO kan ikkevri seg unna fakta. Utdanningsgruppene får dårlig uttelling for sin utdannelse. Det viser SSBs statistikk om livslønn. Vi har gode argumenter og stiller oss ikke bakerst i køen, slår Folkestad fast. (ANB)

Landsorganisasjonen i Norge (LO) er Norges største lønnstakerorganisasjon. 860.000 medlemmer er organisert i 21 fagforbund som er tilsluttet LO, med Fagforbundet og Fellesforbundet blant de største.

Unio er landets nest største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden med 296.000 medlemmer og ti medlemsforbund.

Blant de største forbundene i Unio finner man lærere, sykepleiere og politifolk. (Kilde: LO/Unio/ANB)

Annonse
Annonse

Unio er landets nest største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden med 296.000 medlemmer og ti medlemsforbund.

Blant de største forbundene i Unio finner man lærere, sykepleiere og politifolk. (Kilde: LO/Unio/ANB)