JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen laurbær å hvile på

Regjeringen har gjort mye med sosial dumping, men nå gjelder det å se de truende skyene i horisonten. Oppgavene er formidable.

stig.christensen@lomedia.no

Kampen mot sosial dumping er tatt opp av fagbevegelsen for mange år siden, og regjeringen har fulgt opp, blant annet med to handlingsplaner. Organisering har vært et nøkkelord for fagbevegelsen. Det er en riktig kurs, men kun 1/3 av landets arbeidstakere er organisert i LO. Det er ikke godt nok for å tette igjen alle hullere som er der og som truer.

For det er ikke tvil om at hele det europeiske og internasjonale arbeidslivet velter inn over Norge, med alle sine vikarbyråer, bemanningsforetak, midlertidige ansettelser, lange arbeidsdager og brudd etter brudd på den norske arbeidsmiljøloven. Det siste fra Sverige er at halvparten av de nyansatte (i 2010) jobber midlertidig.

Fleksibilitetens og usikkerhetens arbeidsmarked presser på med stor kraft. Det som får folk til å finne ro og ikke føle frykt og angst, nemlig en trygg jobb, er truet i større og større grad. Det går rett og slett ut over folkehelsa, og et viktig virkemiddel for å trygge og bedre den er arbeidsmiljøloven. Derfor må loven styrkes, ikke svekkes, slik FrP nå igjen har vist at de ønsker.

LO peker på at dokumentasjonskravene for allmenngjøring er for strenge. Det var lettere å oppnå allmenngjøring i 2004 enn det er i dag. På flere områder har Tariffnemnda avslått allmenngjøring i de senere år. Dette er en utvikling det er all grunn til å merke seg. Hvis allmenngjøring av tariffavtaler er på vikende front, har arbeidstakerne i vedkommende bransje og fagbevegelsen et stort problem.

Fagforbundet har bakset alvorlig med konkurranseutsetting, anbud og oppsplitting, ikke minst innen renovasjon. Det samme har Transport. De opplever anbudskonkurranser der laveste bud vinner, med dertil lange arbeidsdager, lav lønn og ekstrem tyning av arbeidskrafta. Når et bemanningsbyrå kan uttale at de må bryte loven for å tjene penger, må noe gjøres.

Arbeidsforhold og lønn langt under enhvert anstendig nivå finner vi også innen fiskeri og skipsfart. Det er stort omfang av ulovlig innleie, og midlertidighet er i mange tilfeller blitt en regel. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vil styrke ILO 94, som innebærer at virksomheter som utfører oppdrag for det offentlige skal ha lønns- og arbeidsforholdene i orden, tariffavtale eller tilsvarende (norsk) nivå. Dette er viktig og her har mange kommuner svin på skogen.

Flere tiltak er på trappene. LO vil ha søksmålsadgang for tillitsvalgte, og svekke dokumentasjonskravene til allmenngjøring, som to viktige tiltak i kampen mot sosial dumping. På sikt står kampen om hele det kollektive avtalesystemet, og dermed om en viktig planke i den norske velferdsmodellen. Det er derfor utrolig positiv når Bjurstrøm ser kampen mot sosial dumping som det aller viktigste for henne og regjeringen. Det burde borge for en voldsom offensiv mot ekstreme utslagene av de frie markedskreftene.

Annonse

Flere saker

Annonse