JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

God mat bør ikke kastes

Landbruksministeren stiller seg positiv til at det opprettes sentraler for mat som ellers ville blitt kastet.

kjell.werner@anb.no

– Forslaget om en matsentral er både interessant og spennende, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).

Han har utfordret matbransjen til å redusere avfallsmengden. En arbeidsgruppe la i dag fram en rapport som konkluderer med at det ikke er noen hindringer i veien for å opprette en matsentral i Oslo. Opp til 3.000 personer vil kunne nyte godt av en slik sentral.

– Nå er det viktig at det videre arbeidet kommer i gang så snart som mulig, slik at dette kan bli en realitet, sier Brekk.

Flere steder

– Jeg vil oppfordre alle aktørene i hele matverdikjeden om å samarbeide for å finansiere og organisere dette viktige arbeidet. Og det bør også vurderes om det kan opprettes matsentraler også andre steder i landet, ikke bare i Oslo, sier Brekk.

Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe Brekk var med på å nedsette i fjor. Gruppen ble ledet av Kirkens Bymisjon og har hatt representanter fra næringen og myndighetene.

Kirkens Bymisjon er en av flere organisasjoner som allerede i dag mottar betydelige mengder mat fra dagligvarehandelen gratis. Flere andre ideelle og frivillige organisasjoner ønskes med i matsentral-prosjektet framover.

Fullverdig

Brekk understreker at det dreier seg om fullverdig mat.

– Det er ikke snakk om å tilby noe med dårligere kvalitet enn vi finner i butikken. Det er bare praktiske årsaker til at maten ikke omsettes i vanlige kanaler, understreker Brekk.

Ministeren viser til at det kastes 500.000 tonn mat til en verdi av rundt regnet 10 milliarder kroner i Norge hvert år.

– Det er både et etisk og moralsk dilemma i en verden med en milliard sultende og et stadig mer synlig problem med utslipp av klimagasser. Mat som ikke blir spist, blir snarere et dobbelt klimaproblem. Det skapes klimagasser både i produksjonen av maten og når den går i forråtnelse, påpeker Brekk. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse