JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Roper varsku om barnehagene

Foreldreutvalget for barnehager advarer mot kutt og dårligere kvalitet i barnehagene og ber foreldre å organisere seg.

christina.halvorsen@anb.no

Bakgrunnen for utspillet er at ansvaret for 28 milliarder barnehagekroner i januar i år ble overført fra stat til kommune. Disse pengene er nå lagt inn i de «frie inntektene» til kommunen. Tidligere var pengene øremerket barnehagedrift.

Kommunene ikke klare

Men kommunene var ikke klare til å håndtere finansieringsansvaret, og mange kommuner prioriterer å bruke barnehagepenger andre steder, mener leder i Foreldreutvalget for barnehager (FUB), Lena Jensen.

– Kommunene vil kanskje mene at de ikke har noen annen mulighet enn å bruke pengene annerledes og at barnehagene må være med på sin del av nedskjæringer. Mange barnehager forteller nå om trusler om nedleggelse, færre ansatte, kortere åpningstid og økte kostpenger, og flere barnehager har varslet at de nå må gå ut over makspris. Vi får mange henvendelser fra bekymrede foreldre i både private og kommunale barnehager, sier Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun oppfordrer til å opprette lokale foreldreutvalg.

– Følg nøye med på hva som skjer i deres barnehage. Flere steder i landet har foreldres engasjement nyttet, og kuttene har blitt mindre enn først varslet, sier Jensen.

Bekymret for kvaliteten

Flere medieoppslag den siste tiden viser at FUB ikke er alene om bekymringen. Blant annet sa en leder i en privat barnehage til bladet Utdanning tidligere i måneden at det er krise for private barnehager i flere kommuner. Og statusrapporter fra 17 fylkesmenn som Utdanning har fått tilgang til viser at det er store forskjeller mellom kommunene for hva de nå bevilger til drift av barnehager.

– Rammefinansiering kan føre til at det ser helt strålende ut i en kommune, mens det ser helt forferdelig ut i nabokommunen, sa Jørn-Tommy Schjelderup, kommunikasjonsdirektør i Private barnehagers landsforbund.

Lena Jensen er nå særlig bekymret for kvaliteten i barnehagene.

– Nå må barnehageministeren gripe inn. Dette var ikke intensjonen når en politisk har vedtatt å satse på barnehager og de aller minste barna, sier Jensen.

– Forventer samme nivå

Statssekretær Lisbeth Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet skriver i en e-post til ANB at i tillegg til de 28 milliardene kommunene har fått overført fra staten, kommer kommunenes egenandel og foreldrebetalingen.

– Til sammen ble det i 2010 brukt nesten 40 milliarder på barnehager. Jeg forventer at dette nivået blir opprettholdt selv om kommunene nå står noe friere. Men vi kommer også til å vurdere behov for endringer i barnehageloven om vi skulle se tegn på et svekket barnehagetilbud i kommunene, sier Rugtvedt.

Hun påpeker at den nye måten å finansiere barnehagene på, har vært planlagt siden 1986.

– Vi har valgt å utsette dette helt til nå, fordi det var viktig å få full barnehagedekning først, sier hun.

– Klare krav

Rugtvedt påpeker også at kommunene må rette seg etter nasjonale regler for hvordan de skal finansiere private barnehager.

– Regjeringens mål er at offentlige og private barnehager skal behandles likt, for å hindre kvalitetsforskjeller. Fra i høst blir kommunene pålagt å øke utbetalingen til private barnehager. 92,5 millioner er lagt inn i kommunerammene for å finansiere dette. Rammeplanen for barnehagene setter klare krav til planer og oppgaver, påpeker statssekretæren. (ANB)

Annonse
Annonse