JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glad for å være i gang

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) medgir at de siste ukene har satt sine spor. Men nå er han klar for å drive valgkamp.

– Det er klart at jeg har med meg all sorgen og alle de vonde opplevelsene, men det er veldig godt å være i gang, sa Stoltenberg til NTB etter valgkampens første partilederdebatt tirsdag kveld.

Statsministeren innrømmer at han var ekstra spent før debatten, men sier han fort fant tilbake gleden ved å diskutere politikk.

– Jeg tror valgkampen stort sett vil handle om de samme sakene og merkes av de samme motsetningene som tidligere. Samtidig vil vi ta med oss det vi alle opplevde 22. juli. Det preger oss alle fremdeles og vil gjøre det i lang tid framover, sier han.

Høyre-leder Erna Solberg mener det ble en partilederdebatt med temperatur og engasjement.

– Den lignet mer på tidligere debatter enn jeg hadde ventet på forhånd. På sett og vis var det sirkushestene som vendte tilbake til manesjen igjen, sier hun.

Netthat

Debatten ble innledet med en runde om 22. juli og tonen i diskusjonene om innvandrings- og integreringspolitikk. SV-leder Kristin Halvorsen sa alle burde bli flinkere til å si ifra når man oppdager sjikanøse og hatefulle ytringer på nettet og kom med en spesiell utfordring til Frp-leder Siv Jensen. Ifølge SV-lederen bør Jensen bli flinkere til å luke bort usaklige og krenkende utspill om innvandrere og muslimer på Facebook-siden sin.

– Vi sletter innlegg som vi ikke finner passende, men vi må passe oss for ytringskontroll. Vi må tåle ytringer selv om vi ikke liker dem, svarte Jensen.

Kristin Halvorsen gjentok også oppfordringen til avisredaktørene om å begrense adgangen til anonym nettdebatt, men fikk på dette punktet motbør av Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Anonyme debatter er veldig bra. De sikrer at folk sier det de mener, sa hun.

Statsministeren holdt seg litt i bakgrunnen da tonen i innvandringsdebatten ble diskutert, men slår fast at Frp bør slutte å snakke om «snikislamisering».

– Jeg er uenig i det begrepet. Det gir ikke en korrekt beskrivelse av utviklingen i Norge og er et begrep som bidrar til å stemple en hel gruppe. Det er enkeltmennesket vi skal se og forholde oss til, sier han til NTB.

KrF-flørt

Siden forrige valg har den norske partifloraen fått to nye partiledere. Debattdebutantene Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) fikk gode skussmål av flere kommentatorer – og Hareide opplevde også en aldri så liten politisk SV-flørt.

– Jeg vil invitere KrF til å stå sammen med SV for et tettere samarbeid med frivillige aktører i eldreomsorgen, sa SV-leder Kristin Halvorsen.

Utspillet kom samme dag som Klassekampen kunne melde at rødgrønne politikere i Trondheim åpner for å inkludere KrF i byrådet etter valget.

Ellers gikk partilederdebatten langs godt kjente skillelinjer innenfor like velkjente temaer som eldreomsorg, skatt og skole. Størst bølger skapte beskyldningen fra KrF og Venstre om at den såkalte verdighetsgarantien innenfor eldreomsorgen er brutt.

Purring

– Forskriften som kom, ga ingen nye rettigheter til de eldre. Jeg har sendt et brev til Stoltenberg om saken. Det kan oppfattes som en purring eller et inkassovarsel, slo KrF-leder Knut Arild Hareide fast.

Statsministeren tilbakeviste at garantien er brutt, men viste til at det er behov for flere sykehjemsplasser, et arbeid han mener er i full gang.

Også om eiendomsskatt ble det kraftfulle runder. Solberg og Jensen måtte medgi at det kreves inn eiendomsskatt også i en lang rekke kommuner som styres av Høyre og Frp, men hevdet dette skyldes «utpressing» fra staten.

– Fylkesmannen truer med å trekke tilbake skjønnsmidler fra kommuner som ikke har innført eiendomsskatt, hevdet Solberg.

Kommunalminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete slo tilbake mot Høyre-lederen og viste til at skjønnsmidler er noe som utbetales for å utjevne urimelige inntektsforskjeller mellom kommuner. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse