JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen renteøkning

Dystre utsikter internasjonalt vil tvinge Norges Bank til å senke rentebanen betydelig, tror analytikerne i Nordea Markets.

Det er meget gode nyheter for norske forbrukere.

Renta på boliglånet ditt kommer til å stige minimalt, og det skjer først neste år, samtidig som du vil få enda mer å bruke på deg selv og familien. Det var konklusjonen da de økonomiske ekspertene i Nordea Markets la fram sine prognoser onsdag formiddag.

Den første økningen i styringsrenta til Norges Bank kommer tidligst om et år, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce. Pengemarkedsrentene, rentene bankene betaler på sine egne lån, er ligger imidlertid markant høyere enn styringsrenta. Det kan bety en viss økning i bankenes utlånsrente.

– Det er mulig vi kommer til å se at utlånsrentene stiger med et kvart prosentpoeng, men neppe noe særlig mer. Deretter kommer nok bankenes boliglånsrenter til å følge utviklingen i styringsrenta, sier Bruce til NTB.

Han poengterer at bankenes viktigste virkemiddel i konkurransen om lånekundene er renta de tilbyr. Derfor tror han mange banker vil vente og se hva andre gjør, og når de øker renta, vil det skje svært forsiktig.

Første hopp i august

I de økonomiske utsiktene Nordea presenterte onsdag legger analytikerne opp til at den første renteøkningen først kommer i august neste år. Deretter vil rentebanen stige svært sakte, først og fremst på grunn av dystre utsikter i USA og eurosonen - hvor man venter flat renteutvikling i hvert fall fram til 2013.

Sjeføkonom Steinar Juel vektla tungt at man nå ser en økt og «betydelig fare» for en ny resesjon i USA og eurosonen.

– Vi ser at det vi tidligere trodde skulle bli en midlertidig oppbremsing er blitt en utvikling som har festet seg. I USA og eurosonen ligger man nå svært nær en ny resesjon, sier Juel.

En resesjon regnes som fall i brutto nasjonal produkt (BNP) i to kvartaler eller mer. Et slikt scenario har 40 prosents sannsynlighet, ifølge Juel. Han beskriver en ond spiral av mistillit, aksjefall og forbrukssvikt, kombinert med offentlige innstramminger og lavere skatteinngang.

Norsk industri vil samlet sett bli mindre berørt av problemene internasjonalt enn eksempelvis den svenske, fordi en større del av den leverer til oljesektoren. Og der venter man økte investeringer, høyere priser og mer aktivitet.

Norge rammes mildt

Norges Bank har så langt ikke justert sine renteprognoser, men avvek fra rentebanen på sitt siste møte i august, da det inntil den siste uka før møtet var enighet om at renta skulle opp med 0,25 prosentpoeng.

– Hvis sentralbanken hadde tegnet opp en ny rentebane basert på det vi vet i dag, tror vi at den ville ligget tett opp til vår egen bane. Da kunne vi ventet den første renteøkningen muligens i andre kvartal neste år, sier Bruce.

Det er først og fremst hensynet til kronekursen og konkurranseutsatt industri som gjør at sentralbanken vil være forsiktig med renteøkninger - selv om en rekke andre forhold skulle tilsi et høyere rentenivå.

Det går nemlig bedre i Norge enn hos våre naboer og handelspartnere på nær sagt alle felter. Norsk fastlands-BNP kommer til å vokse med rundt 2,5 prosent i år og neste år, inflasjonen er svært lav og man venter en betydelig bedring i kjøpekraften fordi lav arbeidsledighet og stor grad av trygghet for arbeidstakerne vil bidra til at lønnsøkningen vil ende på rundt 4 prosent de neste årene.

– Vi regner dessuten med at boligprisene kommer til å stige med 10 prosent neste år, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse